Boränta Riksbankens senaste chockhöjning av styrräntan med 1 procentenhet kommer att följas av höjningar på åtminstone 0,75 procentenheter framöver. Mycket talar därför för att den rörliga räntan stiger över dagens bundna räntor, skriver Nordeas chefekonom Annika Winsth i bankens senaste boränteprognos.

”Inflationen fortsätter upp och trots en historiskt stor räntehöjning från Riksbanken kommer det mer. Redan i november är det dags igen och det är klokt att ta höjd för räntehöjningar på åtminstone 0,75 procentenheter till”, skriver Winsth.

Enligt Winsth talar mycket för att räntehöjningarna biter och att efterfrågan viker i höst och förblir svag nästa år.

”Det bör betyda att Riksbanken kan avvakta med fler höjningar under nästa år då även efterfrågeinflationen viker i den miljön”, skriver Winsth.

Men den totala inflationen kommer ändå ligga långt över målet i början av nästa år, inte minst på grund av höga energipriser.

”I det läget vore det önskvärt att centralbanken har is i magen och avvaktar ytterligare räntehöjningar. Det går dock inte att utesluta att Riksbanken inte känner sig bekväm med att kommunicera att de inte kan påverka energipriserna och därmed avvaktar. Risken om banken fortsätter att höja är att de knuffar in svensk ekonomi, arbetsmarknad och bostadsmarknad i en djupare nedgång”, skriver Winsth.

Hon konstaterar att räntor med längre löptider historiskt sett stigit så länge centralbankerna har höjt styrräntan.

”Det talar för att även de bundna räntorna fortsätter upp något fram till början av nästa år. Räntor med längre löptider har dock hittills stigit betydligt mer än styrräntan och den uppgång vi ser framför oss lär bli mindre än för den korta 3 månaders räntan”, skriver Winsth.

Hon spår samtidigt att den rörliga räntan kommer stiga över dagens bundna räntor, vilket gör att det kan vara attraktivt att binda räntan även om vinsten inte blir så stor.

”För hushåll med små marginaler är det klokt att ta höjd för att det kan bli riktigt besvärligt då det inte går att utesluta att Riksbanken fortsätter att höja en bit in på nästa år”, skriver Winsth.

Tabell: Nordeas ränterprognos 27 sep 2022

boranteprog-nordea-sep