Konjunktur Svensk ekonomi rusar och i stort pekar alla indikatorer åt rätt håll. Men risken är överhängande att regeringen stimulerar för mycket och inte fasar ut stöden tillräckligt snabbt, skriver Nordea i en konjunkturprognos på tisdagen.

Sveriges BNP väntas nu öka med 4,6 procent i år och 3,0 procent nästa år. I prognosen i januari spåddes BNP öka med 4,1 procent i år och 3,0 procent nästa år.

Nordea konstaterar att arbetsmarknaden förbättras snabbt samtidigt som såväl regering som Riksbank stimulerar massivt. Risken för överhettning är större än för ekonomiska bakslag av pandemin.

Redan till midsommar bör 70 procent av den vuxna befolkningen ha fått en första dos vaccin eller varit sjuka. Restriktionerna bör då lättas och samhället öppnas upp.

”Det skapar förutsättningar för en rejäl studs uppåt även i de branscher som har drabbats särskilt hårt av pandemin”, säger Annika Winsth, Nordeas chefekonom, i en kommentar.

Hushållen står ovanligt väl rustade och är beredda att öka sin konsumtion samtidigt som många krisbranscher såsom hotell, restaurang, taxi med flera är flexibla och snabbt kan återanställa personal.

2021 karaktäriseras samtidigt av en stark exportkonjunktur, och industriföretagen bygger snabbt upp kapacitet för att möta ökad efterfrågan. Ökad produktion på hemmaplan gör redan positiva avtryck på arbetsmarknaden. Korttidsarbetslösheten är lägre än innan krisen och företagens anställningsplaner och fler nyanmälda lediga platser stärker bilden av en hög efterfrågan på arbetskraft.

Inflödet till arbetsmarknaden har samtidigt varit betydande. Ökningen är positiv men bromsar nedgången i arbetslösheten, som väntas sjunka till under 8 procent i sommar och ligga under 7 procent i slutet av 2022.

Stramare arbetsmarknad lyfter löneglidningen, och de totala löneökningarna stiger från 2,0 år 2020 till 2,5 procent 2022. Det är ändå lägre än snittet för de senaste 25 åren på 3,3 procent.

KPIF-inflationen väntas falla tillbaka i sommar och variera mellan 1,1 och 1,5 procent under resten av prognosperioden. Riskerna i inflationsprognosen är balanserade. Å ena sidan kan stigande fraktkostnader, brist på vissa varor och stigande råvarupriser lyfta inflationen mer än förväntat. Å andra sidan kan kronförstärkningen och de måttliga löneökningarna bidra till en lägre inflation än väntat.

Svensk ekonomi är urstark, men Riksbanken tycks inte lägga någon större vikt vid det. Penningpolitiken förblir expansiv då inflationen bara tillfälligt når målet. Räntan väntas vara oförändrad hela prognosperioden.

Den låga räntan är ett viktigt skäl till att bostadspriserna skenar.

”Den ekonomiska krisen är bakom oss och fokus bör nu inriktas på att rusta Sverige för framtida utmaningar. Risken är överhängande att regeringen stimulerar för mycket och inte fasar ut stöden tillräckligt snabbt, inte minst med tanke på att det är val nästa år. Det är alltid lättare att sjösätta stimulanser än att ta tillbaka dem”, säger Annika Winsth.

Bild: BNP-prognos

 

image

 

Placera
Moody's: Ta höjd för en korrektion på 20 procent"Men ingen snabb studs uppåt igen"
Politik
Bratt: Regeringskris ger begränsad effekt på börsenMen gör privatekonomiska frågor oförutsägbara
Foto: AP/TT
Börsen
Uppgångar i korten för New York
Börsen
Återhämtning efter blytung inledning
Politik
Löfven förlorade omröstningenSHB: Dramatiskt i politiken men inte på finansmarknaderna
Kryptovalutor
Kina intensifierar "kryptojakten"Bitcoin sjunker 7 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens köprekar
Aktie
Norwegians vd får gå med omedelbar verkan
Bopriser
Mäklarna: Bomarknaden saktar in”Stillastående bopriser resten av året”
Krönika
Hernhag: Hyggliga chanser till en skön börssommar
Aktietips
Börsveckan: Tre köpvärda investmentbolagOch några du kan vara utan
Foto: Copyright (c) 2019 pedrosala/Shutterstock. No use without permission.
IPO
Di: Teckna OX2 trots hög prislappBefinner sig i en aldrig skådad medvind
Asienbörserna
Kraftigt fall på Tokyobörsen
Blankning
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Tre basaktier för långsiktigaOch aktierna som har mer att ge på fem års sikt
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Bostad
Hypoteket: Bolåneräntorna varierar beroende på bostadsort
Bostad
Danske spår mer dämpad boprisuppgång
Aktie
Blankningarna i Clas Ohlson fortsätter att öka
Porfföljen
Nya konsulten bäst i portföljen
Foto: Shutterstock
Placera
Investeringscoachen: Sommarens mix kan tända lätt sovande börs
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Valueguard: Så mycket steg bostadspriserna i maj
Krönika
Lindberg: Ny spelplan på börsen efter pandemin
Köptips
Nordea köpstämplar halvledarbolaget
Foto: Pressbild
Spara
Sparekonomen: Så stärker du semesterkassan