Analys Ericsson går med förvärvet av det amerikanska molnkommunikationsbolaget Vonage in i en attraktiv bransch, men den strategiska passformen är tveksam. Det skriver Nordea i ett morgonbrev efter måndagens affär, där Ericsson förvärvar Vonage för 6,2 miljarder dollar.

”Vonage är ett bra bolag, men synergierna är inte tillräckliga för vår smak eftersom vi skulle ha föredragit en affär inom trådlösa nätverk”, skriver Nordea.

Molnkommunikationsbranschen tillför ett element av strukturell tillväxt till Ericsson, enligt Nordea som samtidigt lyfter fram att Vonage, med sin genomsnittliga årliga tillväxt för bruttovinsten på 5 procent för 2017-2021, legat efter marknadens tillväxt.

Ericsson betalar en premie på 28 procent, motsvarande 32x 2021 års förväntade EV/ebitda, vilket Nordea tycker är relativt högt.

Nordea ser måndagens kursreaktion i Ericssonaktien, -5,6 procent, som ”ganska rättvis”, men påpekar samtidigt att bankens syn på Ericssonaktien fortfarande är sammantaget positiv.

Kepler Cheuvreux beskriver i sin tur Ericssons förvärv som ”överraskande”, men tror att det kan skapa värde om ledningen förvaltar det väl under de kommande åren.

”Vonage drar nytta av stora tillväxtutsikter under de kommande åren och vi ser en viss underliggande uppsida för marginalerna utöver väntade synergier för intäkterna på 400 miljoner dollar till 2025”, skriver analysfirman.

Kepler Cheuvreux behåller sin köprekommendation för Ericsson och upprepar riktkursen 135 kronor, med hänvisning till att bolaget bland annat är väl positionerat för att dra nytta av 5G-cykeln.

Vid 10.50-tiden på tisdagen hade Ericsson backat 0,5 procent till 92:28 kronor och visade därmed en något bättre utveckling än Stockholms storbolagsindex som samtidigt hade backat 1,3 procent.

Graf över Ericssons kursutveckling hittills i år:

image

Källa: Infront