Nordeas svenska bolåneportfölj krympte efter flyttbeskedet

Publicerad 2017-11-29 07:55

Bolån Storbanken Nordeas svenska bolåneportfölj krympte i oktober jämfört med september i vad som innebar den första nedgången på åtminstone tio år för banken. Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till beräkningar baserade på data från SCB.

Den ovanliga rörelsen kommer mindre än tre månader efter beskedet att Nordea avser flytta sitt huvudkontor från Sverige till Finland av regulatoriska skäl.

Nordeas svenska bolåneportfölj uppges ha krympt från 445,6 miljarder kronor i september till 444,7 miljarder kronor i oktober. Bankens marknadsandel på bolånestocken sjönk samtidigt från 14,6 till 14,4 procent.

En talesperson för Nordea bekräftade att nettoinflödet i oktober var negativt, men framhöll att bolåneportföljen fortfarande är större än för ett år sedan.

Nordea har ”valt att vara något mer försiktiga på bolånemarknaden under året” och ”har inte aktivt försökt att ta en större marknadsandel”, uppgav talespersonen Janina Pfalzer för Bloomberg News.

Den svenska bolånemarknaden växte i oktober med 7,3 procent jämfört med ett år tidigare. Jämfört med september var tillväxten 0,6 procent. Under månaden uppges SBAB ha tagit 23 procent av nyutlåningen, Länsförsäkringar 17 procent och Danske Bank 9 procent, rapporteras det med hänvisning till en analys från Nordeas aktieanalysavdelning.