Analys Ur ett ekonomiskt perspektiv finns det potential att addera värde för SSAB vid ett förvärv av Ljmuiden om det sker till en mycket låg multipel, men med affären kommer flertalet risker och ett uppköp vore troligen ett felaktigt drag från stålbolaget. Det skriver Nordea Markets i sitt morgonbrev.

Banken sänker riktkursen för SSAB till 41 kronor (44) och upprepar köprekommendation.

De risker som kommer med ett eventuellt förvärv av Ljmuiden är dels en betydande ökning av koldioxidutsläpp men även en sämre produktmix, resonerar Nordea Markets.

”Vi hoppas att företaget kommer att ompröva och i stället fokusera på att omvandla en betydande del av företaget till grönt stål och även öka sin Special Steels-andel”.

Banken fortsätter att se uppsida i SSAB-aktien på grund av den ”markant förbättrade” marknaden, varför Nordea Markets behåller köprekommendationen.

SSAB bedriver, tillsammans med det statliga gruvbolaget LKAB och Vattenfall, en satsning som innebär att bli först i världen med en värdekedja för fossilfritt stål.

Även flera andra aktörer, bland andra Carnegie Fonder som är ägare i stålbolaget, har kritiserat ett eventuellt förvärv av Ljmuiden och då fört ungefär samma resonemang som Nordea.

Strax innan 10-tiden på onsdagen noterades SSAB-aktien 2 procent högre till 27:85 kronor.