Analys Nordea ser en betydande nedsida i Axfoods aktiekurs, efter att onsdagens kvartalsrapport från dagligvarubolaget varit en besvikelse.

”Vi räknar med ytterligare försämring under 2023, som en följd av högre leasingkostnader, arbetskraftskostnadsinflation plus en aggressiv butiksutbyggnadsplan för 2023 samtidigt som att bolagets största konkurrent Ica blir mer aggressiv på prissidan”, skriver Nordea i en analys.

Banken nedgraderar Axfood till sälj (behåll) med en riktkurs på 215 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på torsdagen.

Onsdagens rapport från Axfood innehöll ett justerat ebit-resultat som kom in 8 procent under konsensusestimatet från Infront.

Nordea räknar med att Axfoods justerade ebit-marginal sjunker med 0,4 procentenheter i år och banken har dragit ned sina estimat för det justerade ebit-resultatet för 2023-2024 med 10 procent respektive 3 procent.

Danske Bank, som står fast vid sin säljrekommendation för Axfood och sänker riktkursen till 255 kronor (270), lyfter fram att Axfood fortsätter att ligga efter med att föra över producenternas prisökningar till konsumenterna.

”En fortsättning av detta i kombination med att en ökad kostnadsinflation i SG&A utgör basen för att vi upprepar vår säljrekommendation”, skriver Danske Bank.

Vidare har DNB Markets sänkt sin riktkurs för Axfood till 280 kronor (295) och upprepar rekommendationen behåll.

”Vi räknar med att högre räntor, hyreskostnader och löneinflation pressar rörelsekostnaderna under 2023, med synergier från Bålsta och City Gross som inte väntas materialiseras förrän första halvåret 2024 respektive 2024”, skriver DNB Markets.

Carnegie står fast vid sin riktkurs 275 kronor och rekommendationen behåll för Axfoodaktien. Trots en svag rapport för det fjärde kvartalet gör investmentbanken endast mindre ändringar i sina estimat eftersom den räknar med att Axfood kommer att kunna uppväga för kostnadsinflationen.

Axfoodaktien, som backade 5,8 procent på onsdagen efter rapporten, hade strax efter klockan 11 på torsdagen gått ned ytterligare 2,3 procent till 247:40 kronor.