Placera Inför 2019 talade alla om tillväxtmarknader som den mest intressanta placeringen. Även Nordea rekommenderade övervikt men redan efter en månad väljer man att sänka vikten till neutral eftersom man inte längre ser samma potential. Däremot ser man mer positivt på europeiska aktier än tidigare.

Det är i Nordeas ”House Views” för februari som bankens strateger konstaterar att aktier i tillväxtmarknader (EM) överavkastade även i januari, trots en fortsatt svaghet i kinesisk makrodata. Nordea menar att det är tydligt att marknaden prisar in goda nyheter på handelsfronten samt att annonserade stimulansåtgärder ska kunna stabilisera ekonomin längre in i 2019.

– Även om dessa förhoppningar skulle kunna realiseras ser vi inte samma värde inom EM som tidigare. Trots att ovan nämnda faktorer kan ge en ”boost” i relativa termer ser vi det därför som en god tid att stänga ett vinnande bet, säger Nordeas chefsstrateg Michael Livijn.

Banken väljer därför att dra ner från övervikt till neutral.

– Den mest centrala drivkraften bakom detta beslut är att vinstutsikterna för EM snabbt har försämrats. För bara en månad sen låg EM i topp vad gäller förväntad vinsttillväxt, men idag ser förväntningarna för de större regionerna exklusive Japan väldigt lika ut. Vi förutspår att en fortsatt överavkastning skulle kräva en starkare vinstcykel alternativt överdriven optimism hos investerarkåren framöver, konstaterar Michael Livijn.

Men samtidigt som Nordea drar ner tillväxtmarknader till neutral så höjer man europeiska aktier från undervikt till neutral.

– Regionens politiska risker har inte försvunnit, men de ligger i hög utsträckning redan i priserna. I själva verket ser vi signifikant uppsida ifall de värsta farhågorna inte skulle infrias. Fortsatt underavkastning skulle sannolikt kräva än värre nyheter på den politiska eller ekonomiska fronten. Vi påstår inte att detta inte kommer ske, särskilt inte givet den allt mer kaotiska vändning Brexit-debaclet tagit. Hursomhelst tar en neutral vikt ingen aktiv risk, och vi känner oss mer bekväma med att neutralisera denna position, hellre än att ta ett aktivt bet på att Brexit blir värre än marknaden väntar sig, menar Livijn.

Banken behåller neutral vikt för nordamerikanska aktier.

– Den exceptionellt starka vinsttillväxten ligger nu bakom oss, och detta år kommer vara mer i linje med övriga regioner. Utöver detta förblir värderingen förhöjd relativt världens övriga regioner, säger Michael Livijn. USA har dessutom en mer stram penningpolitik än övriga världen, och dollarpositioneringen

Även för Japan behåller Nordea neutral vikt.

– Japansk makro har återigen vikt nedåt, och är under tryck från alla håll. Även vinstutsikterna ser bleka ut jämfört med övriga regioner. Uppsidan med Japan är en attraktiv värdering och en tendens för yenen att stödja avkastningen i tider av global marknadsoro. I det stora hela ser vi en neutral vikt som berättigad, avslutar Michael Livijn.

Chatt
Hernhag: Fem bra aktier att investera långsiktigt i
Insider
Svanberg har köpt Volvoaktier för 100 miljoner
Börsen
Electrolux vinnare i stark veckoavslutning
Placera
Nordea sänker tillväxtmarknaderSer inte samma potential som tidigare
Trading Direkt: Urstark rapport och avknoppning lyfter Electrolux
Rapport
JM sämre än väntat
Analyser
Essity och H&M i analytikernas fokus
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Utbudet av bostadsrätter minskarMen utbudsnivåerna fortfarande höga
Aktier
Här är månadens bästa och sämsta aktier
Rapport
Bättre än väntat för Electrolux
SBAB: Många tecken på kommande byggkris
Rapport
Svagt resultat av Stora Enso
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Hexpol höjer utdelningen
Handelskriget
Trump: "Stora framsteg" i handelssamtalen
Aktie
DI: H&M har haft långt gångna planer på återinvestering
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Electrolux vill dela upp bolaget
Aktie
Tar omstruktureringskostnader på 1 miljard
Analyser
Många köprekar bland torsdagsanalyserna
Årets Fond
Trippelseger för Prior Nilsson i Årets Fond
Foto: Rickard Kilström
Årets Fond
Gladiator är läsarnas favorit
Boräntan
Nordea: Fortsatt låga boräntor framöver"Få skäl för Riksbanken att höja räntan"
Aktier
Spararna nettoköpte aktier för femte månaden i rad"På väg mot bästa börsstarten på 25 år"
Analys
DNB: Köpvärd lastvagnsaktie med utdelningspotential
Fonder
Oljepriset inte längre avgörande för RysslandsfonderTvåsiffrig avkastning sedan årsskiftet
Foto: istock
Fonder
Nu lockar aktiefonder igen
Bostad
Fortsatt köparnas marknad