Privatekonomi Coronapandemin har gjort att intresset för att skaffa hund ökat rejält. Men var beredd på att det kommer att kosta dig tiotusentals kronor utöver själva inköpspriset. Det visar beräkningar som Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson gjort.

Mer tid hemma och mindre umgänge och andra aktiviteter gör att många vill skaffa hund. Det ökade intresset syns tydligt i statistiken. Mellan januari och oktober registrerades 59 130 hundar hos Jordbruksverket. Det är en ökning med 12 procent jämfört med samma period i fjol.

Men det gäller att tänka till innan man köper hund, menar Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

”Kom ihåg att en hund lever mellan 10-15 år och vi kommer så småningom att bli mer utåtriktade igen. Det är viktigt att tänka framåt och ha ett bra skyddsnät även runt sin hund. Tänk igenom hur hunden ska tas om hand. Ska hunden vara hemma på dagarna eller på ett hunddagis? Vilka i familjen ska gå ut med hunden i ur och skur?”, skriver hon i ett inlägg på Nordeas sajt.

Kostnaden för en hund kan dessutom bli rätt så hög. Inte minst om man väljer att ha hunden på dagis. Första året går då loss på cirka 77 100 kr enligt beräkningar från Nordea (se tabell nedan).

”Första året är dyrast med inköp av hund, utrustning, valpkurs m.m. Därefter tillkommer både försäkring, foder, veterinärkostnader och eventuellt hunddagis. Här finns stora prisvariationer och lösningar. Alternativ till hunddagis kan vara någon som hjälper till med att rasta din hund. Att jämföra försäkringar kan också löna sig”, skriver Ingela Gabrielsson.

Hon påpekar också att man alltid ska köpa en hund från en uppfödare med erfarenhet.

”Köp inte en hund på nätet, det finns gott om smuggelhundar där du inte vet någonting om bakgrund och miljö”, skriver hon.

Tabell: Kostnad för hunden år 1

Utgift: Kostnad år 1:
Inköp av valp 15 000
Valpkurs / hundkurs 2 500
Vaccinationer (kan ingå i försäkringen) 500
Medlemskap SKK 500
Foder 5 000
Hundförsäkring 3 600
Koppel, hundbädd, matskål m.m.  2 000
Hunddagis 48 000
Summa år 1: 77 100

Källa: Nordea