Valuta En förklaring till den kronförsvagning som överraskat så många på senare tid är troligen Riksbankens program för obligationsköp, QE. Det säger Martin Enlund, chefsvalutastrateg vid Nordea.

I april har Riksbanken flaggat för att den ska fatta beslut om att i förtid återinvestera sina obligationer som förfaller 2020. Om Riksbanken väljer att göra det kommer bankens balansräkning återigen att växa, vilket kan få kronan att försvagas ytterligare.

– Många, inklusive Riksbanken, har varit förvånade över kronförsvagningen. En hypotes är att det är Riksbankens eget QE-program som skjuter kronan i sank, säger Martin Enlund.

QE-programmet försvagar kronan

Han menar att QE-programmet kan ha försvagat kronan på senare tid till följd av att Riksbanken under 2018 fått köpa allt mer statsobligationer från utländska investerare, efter att ha tömt ut den svenska marknaden.

– Min hypotes är att utbudet av inhemskt ägda statsobligationer torkade upp, kanske på grund av regleringstekniska skäl, och att Riksbanken då i allt högre grad behövde köpa från utlänningar, vilket kan ge upphov till kronnegativa valutaflöden. Man ser också hur kronsvagheten under 2018 sammanföll med att utländska aktörer minskade sina innehav av svenska statsobligationer, säger han.

Martin Enlund tillägger dock att ingen till fullo begriper hur centralbankernas QE-program faktiskt fungerar.

– Är det flödet som spelar roll? Är det stocken av köpta tillgångar som spelar roll? Sannolikt är det både och, samtidigt som nivån på styrräntan också påverkar, säger han.

Toxisk valutapolitik

Han talar om en ”toxisk valutapolitik” där kombinationen av negativa räntor och QE skrämmer bort investerare från svenska tillgångar och svenska kronor.

– Många investerare är känsliga för minusräntor, speciellt sådana som tar valutarisk i sina obligationsinvesteringar. Om Riksbanken köper statsobligationer av utländska konton när räntorna är positiva kanske de återinvesteras i någon annan svensk tillgång, men när räntorna är negativa återinvesteras en större del sannolikt utanför Sverige. Med minusränta kanske QE har en extra stor effekt på valutan, säger Martin Enlund.

Han noterar att Riksbanken nu flaggat rätt tydligt för att den i april ska fatta beslut om att i förtid återinvestera obligationer som förfaller 2020, precis som banken tidigare i förväg återinvesterade obligationer som förfaller 2019, för att upprätthålla en närvaro i marknaden och en jämn köptakt.

Risk för ytterligare kräftgång

– Skulle Riksbanken i förväg återinvestera förfall som annars sker 2020 kommer den återigen att öka sin portfölj av statsobligationer fram till slutet av 2020, vilket riskerar att orsaka ytterligare kräftgång för kronan. Sjösätter banken en ny expansion av balansräkningen riskerar de att bli förvånade igen när kronan försvagas – och det kan ju knappast ligga i en centralbanks intresse att bli förvånad, säger han.

Martin Enlund menar att Riksbanken knappast är orolig för en svag krona, och att banken inte borde uttrycka förvåning över att kronan är svag när banken själva sannolikt bidrar till att skjuta kronan i sank.

För egen del tycker Martin Enlund att Riksbanken inte behöver vara så orolig för att kronan skulle stärkas om Sverige märkbart avviker från ECB med sin balansräkningspolitik.

– Riksbanken har varit livrädd för att ECB:s QE-program ska få kronan att stärkas, men det har ju verkligen inte blivit så. ECB:s balansräkning kommer förmodligen att minska i år, ska Riksbanken då fortsätta att bygga upp sin till slutet av 2020? Riksbanken skulle kunna våga vara lite mer modig med balansräkningen och avvika lite från ECB, säger han.

 

Rapporter
Få koll inför rapportperiodens supertorsdagJättar som Swedbank, Telia och SKF rapporterar
Krönika
Därför ska du inte spara hos storbankerna
Börsen
Getinge och Volvo drog upp onsdagsbörsen
Rapport
Alfa Lavals resultat över förväntanMen verkstadskoncernen spår lägre efterfrågan
Sektor
Regeringen vill begränsa spelreklamenSpelbolagen faller på börsen
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Resa
Risk för flygkaos på fredag – här är dina rättigheter vid flygstrejk
Räntan
Spännande räntebesked väntas på torsdagMen någon räntehöjning blir det inte
Listning
Så går det för Upsales i premiären
Foto: istockphoto
Analyser
Analyserna: Flera höjda riktkurser
Rapport
Starkt resultat från VolvoMen orderingången sjönk rejält
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Något bättre resultat än väntat för Tele2Upprepar helårsprognos
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Investor: Höjde substansvärdet inklusive onoterade innehav
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Resurs ökade vinsten
Rapport
Castellum: Sämre förvaltningsresultat efter höga kostnader
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Klart bättre än väntat för Husqvarna
Kommentar
Vitrolife en bra men svindyr aktie trots rapportraset
Foto: Jason Ogulnik/AP
Rapport
Något sämre än väntat för Kindred
Rapport
Millicom klart under förväntan
Foto: istockphoto
Börsen
Danske: Kina lägger grunden för driven börsuppgångMen även bra start på rapportperioden ger bränsle
Fonder
Svart vecka för hälsovårdsfonderMen många analytiker tror på uppåtrekyl
Analys
Kepler: Nobina rätt placerad för att fånga megatrend
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Ny rapport: Unga nekas bolån i hälften av större svenska städerFår inte låna trots fast jobb och egen insats
Rapporterna
Rapportperiodens mest intensiva vecka är här
Aktietips
Fyra heta köptipsOch en aktie du kan vänta med
Sandvik: Höjda riktkurser efter rapporten
Aktietips
DI: Knowit en köpvärd it-konsult"Finns mer att kräma fram"