Valuta En förklaring till den kronförsvagning som överraskat så många på senare tid är troligen Riksbankens program för obligationsköp, QE. Det säger Martin Enlund, chefsvalutastrateg vid Nordea.

I april har Riksbanken flaggat för att den ska fatta beslut om att i förtid återinvestera sina obligationer som förfaller 2020. Om Riksbanken väljer att göra det kommer bankens balansräkning återigen att växa, vilket kan få kronan att försvagas ytterligare.

– Många, inklusive Riksbanken, har varit förvånade över kronförsvagningen. En hypotes är att det är Riksbankens eget QE-program som skjuter kronan i sank, säger Martin Enlund.

QE-programmet försvagar kronan

Han menar att QE-programmet kan ha försvagat kronan på senare tid till följd av att Riksbanken under 2018 fått köpa allt mer statsobligationer från utländska investerare, efter att ha tömt ut den svenska marknaden.

– Min hypotes är att utbudet av inhemskt ägda statsobligationer torkade upp, kanske på grund av regleringstekniska skäl, och att Riksbanken då i allt högre grad behövde köpa från utlänningar, vilket kan ge upphov till kronnegativa valutaflöden. Man ser också hur kronsvagheten under 2018 sammanföll med att utländska aktörer minskade sina innehav av svenska statsobligationer, säger han.

Martin Enlund tillägger dock att ingen till fullo begriper hur centralbankernas QE-program faktiskt fungerar.

– Är det flödet som spelar roll? Är det stocken av köpta tillgångar som spelar roll? Sannolikt är det både och, samtidigt som nivån på styrräntan också påverkar, säger han.

Toxisk valutapolitik

Han talar om en ”toxisk valutapolitik” där kombinationen av negativa räntor och QE skrämmer bort investerare från svenska tillgångar och svenska kronor.

– Många investerare är känsliga för minusräntor, speciellt sådana som tar valutarisk i sina obligationsinvesteringar. Om Riksbanken köper statsobligationer av utländska konton när räntorna är positiva kanske de återinvesteras i någon annan svensk tillgång, men när räntorna är negativa återinvesteras en större del sannolikt utanför Sverige. Med minusränta kanske QE har en extra stor effekt på valutan, säger Martin Enlund.

Han noterar att Riksbanken nu flaggat rätt tydligt för att den i april ska fatta beslut om att i förtid återinvestera obligationer som förfaller 2020, precis som banken tidigare i förväg återinvesterade obligationer som förfaller 2019, för att upprätthålla en närvaro i marknaden och en jämn köptakt.

Risk för ytterligare kräftgång

– Skulle Riksbanken i förväg återinvestera förfall som annars sker 2020 kommer den återigen att öka sin portfölj av statsobligationer fram till slutet av 2020, vilket riskerar att orsaka ytterligare kräftgång för kronan. Sjösätter banken en ny expansion av balansräkningen riskerar de att bli förvånade igen när kronan försvagas – och det kan ju knappast ligga i en centralbanks intresse att bli förvånad, säger han.

Martin Enlund menar att Riksbanken knappast är orolig för en svag krona, och att banken inte borde uttrycka förvåning över att kronan är svag när banken själva sannolikt bidrar till att skjuta kronan i sank.

För egen del tycker Martin Enlund att Riksbanken inte behöver vara så orolig för att kronan skulle stärkas om Sverige märkbart avviker från ECB med sin balansräkningspolitik.

– Riksbanken har varit livrädd för att ECB:s QE-program ska få kronan att stärkas, men det har ju verkligen inte blivit så. ECB:s balansräkning kommer förmodligen att minska i år, ska Riksbanken då fortsätta att bygga upp sin till slutet av 2020? Riksbanken skulle kunna våga vara lite mer modig med balansräkningen och avvika lite från ECB, säger han.

 

Börsen
SEB vinnare när börsveckan avslutades
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: AP/TT
Wall Street
Svagt uppåt i New York
Rapporter
Triss i fastigheter avslutade rapportflod
Rapporter
Ökad försäljning trots dyrare smågodis
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Akteråd
Råd: Köp Ericsson sälj Tele2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs
Rapporter
Bättre än väntat för bostadsjättar
Rapporter
Sex miljarder plus för SEB
Asien
Kurserna stiger i Asien
Foto: David Lagerlöf (Indecap) / Magnus Glans (Pensionsmyndigheten)
Krönikan:
Mats Lagerqvist: Sluta skräm spararna
Foto: Hasse Holmberg/TT
Bostäder
Mäklarbarometern: Svagt intresse för renoveringsobjekt
Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/TT
Konsumentskydd
Ny EU-lag kan försvåra kortbedrägerier
Rapporter
Rapporter: Framåt för Avanza
Foto: Fredrik Sandberg/Johan Hallnäs/TT
Börsen
Sifo: Fler tror på börsuppgång
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Köpråd
Råd: Köp SSAB och Getinge
Foto: Per-Olov Eriksson/IBL Bildbyrå/TT
Skatter
"Dags införa båtskatt"
Fonder
Granskning: Aktiefonder mest hållbara
Foto: Hasse Holmberg/TT
Fritidshus
Här får du mest sol för pengarna
Foto: istock
Fonder
Spararna satsar på aktiefonder
Rapporter
Rapporter: Bra kvartal för Kungsleden
Aktieråd
Råd: Sälj Tele2 och köp Hexagon
Foto: André Maslennikov/IBL Bildbyrå/TT
Studiestöd
Rekordmånga studebidrag dras in efter skolk
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostadspriser
Mäklarenkät: Bopriser väntas öka
Foto: Henrik Montgomery/TT
Räntor
Handelsbanken sänker bolåneräntor
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Billigast hyra i Ronneby
Krönika
Hammarlund: Bli inte blåst på räntan