Riksbankschef Stefan Ingves.

Räntan Riksbanken lär sitta still vid kommande penningpolitiska möte i nästa vecka. Däremot kan de komma att lyfta fram möjligheten att agera mellan möten, med tanke på nya nedstängningar i omvärlden och väntat mjuka besked från ECB och Federal Reserve i december. Det säger Martin Enlund, chefsvalutastrateg vid Nordea.

”Det här mötet känns som en icke-händelse. Det har inte hänt särskilt mycket som borde kunna få Riksbanken att behöva agera redan nu, även om de skulle kunna erkänna att det ser ut som att dess dystra alternativscenario med en andra virusvåg ser ut att realiseras. Riksbanken skulle även kunna kratta manegen för en mellanmötesåtgärd så att inte förväntansbilden springer ifrån dem. Nästa möte är inte förrän i februari, och februari kan upplevas som väldigt långt bort just nu”, säger Martin Enlund.

Han påpekar att Riksbanken i de senaste penningpolitiska rapporterna lyft fram det index över åtgärder för att minska smittspridning som upprättas av Oxford University. De länder som Riksbanken tidigare haft med i sina diagram har överlag stramat åt åtgärderna på sistone.

”Hårda data ser bra ut”

”Hårda data har sett ganska bra ut och det har kommit positiva vaccinnyheter, men hårda data blir väldigt snabbt gamla nyheter när vi nu får nya nedstängningar. Därför är nedstängningsindex väldigt intressant att följa, och det är tydligt att det går åt fel håll”, säger han.

Dessutom har Riksbanken att ta hänsyn till att såväl ECB som Federal Reserve kommer med räntebesked i december, där ECB utlovat nya lättnader.

”Alla förväntar sig att ECB kommer att göra något ganska betydande i december med utökade tillgångsköp och även Fed väntas vara väldigt mjuka, speciellt om valresultatet håller i sig med en republikansk senat. Det ökar trycket på Fed att göra mer eftersom det inte blir lika mycket finanspolitiska stimulanser”, säger Martin Enlund.

”Mjuka” framträdanden

Han påpekar också att såväl riksbankschef Stefan Ingves som vice riksbankschef Anna Breman låtit mjuka på sistone, hyfsade data till trots, vilket också talar i riktning mot mjuka paket nästa vecka.

”Min slutsats är att Riksbanken verkligen har incitament att betona möjligheterna till mellanmötesagerande, för att förhindra eventuell kronstyrka om framför allt ECB skulle göra något oväntat. Spelteoretiskt kan detta påverka det upplevda utfallsutrymmet för kronan så att den får svårare att stärkas, vilket ökar sannolikheten för att Riksbanken sedan inte behöver agera mellan mötena”, säger han.

Vad gäller möjliga stimulanser om Riksbanken skulle agera ser Martin Enlund minusränta som osannolik i nuläget.

”Det kan nog bli aktuellt först om kronan stärks mycket eller om inflationsförväntningarna faller även efter att pandemin ligger bakom oss. QE-programmet däremot går enkelt att utöka och förlänga”, säger han.

”Sugna på detaljstyrning”

En mer spekulativ bubblare är om Riksbanken låter sig inspireras av ECB:s riktade utlåning till företag. Det handlar om att få bankerna att låna ut mer till små och medelstora företag.

”All retorik nu från Fed, ECB och Riksbanken talar för att de är sugna på att ge sig in och detaljstyra utlåningen mer. Det är dit ESG-vindarna blåser”, säger Martin Enlund och tillägger att det dessutom inte ser det ut som att Riksbankens senaste villkorsförändringar för företagsutlåningen lett till några ökade volymer.

ESG (environmental, social and corporate governance) är en metod för att styra mot ökad hållbarhet.

 

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Trendbrott: Allt svårare sälja smålägenheterHemnet: Stora lägenheter driver prisutvecklingen
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Aktie
Pareto: Överraskande att SKF:s vd avgårNya mål kan vara orsaken
17/11
Trading Direkt med teknisk analys och markrointervju
Räntan
Nordea: Riksbanken krattar manegen för mellanmötesåtgärd
Analys
SHB: Pandemin kan skapa avbokningsvåg hos Skistar
Börsen
Slagigt på börsen
Aktier
Buffett säljer bank och köper läkemedel
Aktie
Tesla in i S&P 500
Handelsbanken: Bomarknaden går in i lugnare fas
Asien
Blandat på Asiens börser
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street på rekordnivå
Aktie
Stillfront vill genomföra aktiesplit
Foto: Paradox
Rapport
Paradox dubblade resultatet
Aktie
SKF:s vd slutar nästa år
Noteringar
Hernhag: Två intressanta nykomlingar till börsen
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Analys
Carnegie: Därför sänker vi Garo till sälj
Pandemin
Regeringen: Max åtta deltagare vid allmänna sammankomster
Pandemin
Modernas vaccin 94,5 procent effektivt
Bostad
Få svenskar ser boendekostnaden som en börda
Aktietips
Fem köptips från Börsveckan
Bostad
Rekordstor uppgång i Erik Olssons bostadsindex
Foto: Janerik Henriksson/TT
Affär
Evolution har fått konkurrensgodkännandenI budet på Netent