Räntan Marknadens omsvängning till att börja tro på räntesänkningar från stora centralbanker som Federal Reserve och ECB talar för att det bli tal om räntesänkningar även från Riksbanken, kanske redan till årsskiftet. Det säger Martin Enlund, chefsvalutastrateg vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

 

”Som prissättningen ser ut i dag skulle jag personligen tro att mycket talar för att Riksbanken kan sänka tillbaka reporäntan till -0,50 procent igen runt årsskiftet. Det handlar inte om att svenska data skulle vara dåliga utan att globala centralbanksförväntningar faller som en sten. Majoriteten i direktionen verkar inte ha sett något problem med en reporänta på -0,50 så varför inte återgå till det om sakerna fortsätter att träffa fläkten globalt”, säger han.

Han konstaterar att förväntningarna på räntesänkningar från utländska centralbanker har skruvats upp rejält på senare tid, men att marknaden inte riktigt velat prisa in lika mycket från Riksbanken.

”Marknaden har tidigare hållit emot lite. Det verkar som om man trott att när Riksbanken lyckades avvika från ECB och höjde med 25 punkter i december ska det till något extra för att de ska sänka igen. Många har därför trott att Riksbanken snarare kommer att köra mer QE, som att köpa kommunobligationer”, säger han.

Men han påpekar att mycket hänt från ECB på senare tid som ökar pressen på Riksbanken att följa John och flacka sin räntebana rejält redan vid kommande räntemöte i början av juli.

”Det är en sak att avvika från ECB när de ligger stilla, en helt annan att göra det när de signalerar att de ska sänka räntan och göra mer QE. ECB har redan signalerat att de höjer tidigast efter första halvåret 2020, det är nytt, och nu nästan lovar Mario Draghi att han kommer att sänka räntan innan han slutar som ECB-chef i höst. Detta ökar helt klart trycket även på Riksbanken”, säger Martin Enlund som noterar att flera banker nu tror på räntesänkningar från ECB i år, Commerzbank redan vid nästa möte i juli.

I ett anförande på tisdagen sade ECB-chefen Mario Draghi att ytterligare stimulanser kommer att krävas om utsikterna inte förbättras. Han sade att räntesänkningar är en del av verktygslådan och att det fortsatt finns möjlighet till att utöka QE-programmet.

”Det ska nog mycket till för att förhindra Draghi från att både sänka räntan och köra mer QE. Visst kan den globala konjunkturen ta en hygglig fart, men det är så mycket som gått fel. Vi har till exempel biltullarna som hänger över EU och det verkar som om Trump nu ilsknat till på Draghi. Kanske kommer ECB:s penningpolitik att framkalla biltullar som försämrar konjunkturen, både för euroområdet och Sverige”, säger Martin Enlund.

Han talar om något av ett ”regimskifte” när det gäller beslutsreglerna hos framför allt Federal Reserve.

”Nu handlar diskussionerna inte om att Fed eventuellt ska sänka räntan för att saker är dåliga utan för att förhindra att de blir det. Ett försäkringstänk har smugit sig in hos Fed och kanske även hos ECB”, säger han.

Samtidigt noterar han att inflationsförväntningarna sjunker på båda sidor av Atlanten, där till exempel de långa inflationsförväntningarna i amerikanska Michigan-index härom veckan sjönk till en rekordlåg nivå.

”Då kanske de känner sig ännu mer manade att försäkringssänka för att inflationsförväntningarna ska vara förankrade. Man kan lätt tänka sig att ett sådant tänkande kan spilla över i psykologin även hos vissa i Riksbankens direktion”, säger Martin Enlund.

Börsen
SEB: Lågräntemiljön kan fortsätta ge stöd till börserna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens alla köprekar
Aktietips
Swedbank stuvar om bland sektorfavoriternaTar in Essity bland favoriterna
Börsen
Återhämtning på börsen
Foto: istockphoto
Aktie
Africa Oil siktar på trefaldigad produktion
Davos
Dyster profetia från GuggenheimTill slut spricker bubblan
Davos
Davos: Finanseliten flyr börsen”Letar efter privata investeringar”
21/1
Trading Direkt: Rapportsäsongen har startat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
"Putins manöver bäddar för ännu starkare Rysslandsfonder"Tre förvaltare om Rysslands ekonomi 2020
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
MTG rasar efter avbrutna förhandlingar med Huya
Rapport
Minskande orderingång för Sandvik
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza sänker utdelningen
Konjunktur
SEB spår nollränta två år tillSkriver ned BNP-prognosen
Sektor
Handelsbanken sänker flera fastighetsaktier
Asien
Nedåt i Asien
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Collector reserverar 800 miljoner extra för kreditförlusterKurskollaps på börsen
Aktie
Elekta får stororder
Aktie
Mystisk kursuppgång kan ha fått en förklaring
Rapporter
Nu drar rapportperioden i gångHär är datumen du måste ha koll på
Placera
Hernhag; Bästa sättet att ta hem en vinst
Råvaror
Kapitalförvaltaren: Stort spann för guldpriset"2021 kan priset passera 2.000 dollar"
Räntor
Danska negativa räntor lockar till sparprodukter
Foto: George Frey/Reuters/TT
Analys
Får ny köprek efter uppdaterade diabetesläkemedel
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna