Räntan Marknadens omsvängning till att börja tro på räntesänkningar från stora centralbanker som Federal Reserve och ECB talar för att det bli tal om räntesänkningar även från Riksbanken, kanske redan till årsskiftet. Det säger Martin Enlund, chefsvalutastrateg vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

 

”Som prissättningen ser ut i dag skulle jag personligen tro att mycket talar för att Riksbanken kan sänka tillbaka reporäntan till -0,50 procent igen runt årsskiftet. Det handlar inte om att svenska data skulle vara dåliga utan att globala centralbanksförväntningar faller som en sten. Majoriteten i direktionen verkar inte ha sett något problem med en reporänta på -0,50 så varför inte återgå till det om sakerna fortsätter att träffa fläkten globalt”, säger han.

Han konstaterar att förväntningarna på räntesänkningar från utländska centralbanker har skruvats upp rejält på senare tid, men att marknaden inte riktigt velat prisa in lika mycket från Riksbanken.

”Marknaden har tidigare hållit emot lite. Det verkar som om man trott att när Riksbanken lyckades avvika från ECB och höjde med 25 punkter i december ska det till något extra för att de ska sänka igen. Många har därför trott att Riksbanken snarare kommer att köra mer QE, som att köpa kommunobligationer”, säger han.

Men han påpekar att mycket hänt från ECB på senare tid som ökar pressen på Riksbanken att följa John och flacka sin räntebana rejält redan vid kommande räntemöte i början av juli.

”Det är en sak att avvika från ECB när de ligger stilla, en helt annan att göra det när de signalerar att de ska sänka räntan och göra mer QE. ECB har redan signalerat att de höjer tidigast efter första halvåret 2020, det är nytt, och nu nästan lovar Mario Draghi att han kommer att sänka räntan innan han slutar som ECB-chef i höst. Detta ökar helt klart trycket även på Riksbanken”, säger Martin Enlund som noterar att flera banker nu tror på räntesänkningar från ECB i år, Commerzbank redan vid nästa möte i juli.

I ett anförande på tisdagen sade ECB-chefen Mario Draghi att ytterligare stimulanser kommer att krävas om utsikterna inte förbättras. Han sade att räntesänkningar är en del av verktygslådan och att det fortsatt finns möjlighet till att utöka QE-programmet.

”Det ska nog mycket till för att förhindra Draghi från att både sänka räntan och köra mer QE. Visst kan den globala konjunkturen ta en hygglig fart, men det är så mycket som gått fel. Vi har till exempel biltullarna som hänger över EU och det verkar som om Trump nu ilsknat till på Draghi. Kanske kommer ECB:s penningpolitik att framkalla biltullar som försämrar konjunkturen, både för euroområdet och Sverige”, säger Martin Enlund.

Han talar om något av ett ”regimskifte” när det gäller beslutsreglerna hos framför allt Federal Reserve.

”Nu handlar diskussionerna inte om att Fed eventuellt ska sänka räntan för att saker är dåliga utan för att förhindra att de blir det. Ett försäkringstänk har smugit sig in hos Fed och kanske även hos ECB”, säger han.

Samtidigt noterar han att inflationsförväntningarna sjunker på båda sidor av Atlanten, där till exempel de långa inflationsförväntningarna i amerikanska Michigan-index härom veckan sjönk till en rekordlåg nivå.

”Då kanske de känner sig ännu mer manade att försäkringssänka för att inflationsförväntningarna ska vara förankrade. Man kan lätt tänka sig att ett sådant tänkande kan spilla över i psykologin även hos vissa i Riksbankens direktion”, säger Martin Enlund.

Fonder
Sparekonomen: Stora skillnader mellan olika indexfonderGäller att välja rätt indexfond
Rapporter
Analytikernas förväntningar inför onsdagens rapporterTre storbanker rapporterar
Foto: istockphoto
Portföljstrategi
Carnegie höjer aktieviktenUnderviktar räntebärande investeringar
Börsen
Lätt positivt på tisdagsbörsen
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Aktietips
Swedbank plockar in två nya aktier i fokusportföljenKastar ut två andra
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
SKF:s tillväxt svagare än väntatFlaggar för lägre efterfrågan fjärde kvartalet
Bank
McKinsey: De flesta banker klarar inte lågkonjunkturen"Riskerar bli fotnoter"
22/10
Trading Direkt: Bornold om Saab och Husqvarna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Skog
Sjunkande priser på massa och timmer
Rapport
Stark orderingång för Saab
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Sämre än väntat för HusqvarnaStark robottillväxt
Notering
Qliro Group tänker notera dotterbolag på börsen
Placera
Hernhag: Håll koll på börsens a-lag
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler: Holmen "rakt igenom bra"
Analys
SEB: Sandvik når botten andra halvåret 2020
Aktietips
Två heta köptips från Börsveckan
Aktietips
DI: Köp Hoist"Ta rygg på Erik Selin"
Aktie
Telia: Lars-Johan Jarnheimer tar över som ordförande
Aktietips
Carnegie: Köp återförsäljaren med stor kurspotentialSer 50-procentig uppsida
Chatt
Hernhag: Fem aktier att äga för alltid"Forskningsbolaget som är en spännande chansaktie"
Analyser
Två nya köprekar bland fredagsanalyserna
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Göteborg 19 november
Börsen
SHB-strateg: Räkna med sämre avkastning i tio år
Valuta
SEB: Då stärks kronan igenMen det blir värre innan det blir bättre
17/10
Healthcare Direkt: Så hittar du vinnarna i sektorn
Hjälp oss utse Årets Bank 2019