Räntan Marknadens omsvängning till att börja tro på räntesänkningar från stora centralbanker som Federal Reserve och ECB talar för att det bli tal om räntesänkningar även från Riksbanken, kanske redan till årsskiftet. Det säger Martin Enlund, chefsvalutastrateg vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

 

”Som prissättningen ser ut i dag skulle jag personligen tro att mycket talar för att Riksbanken kan sänka tillbaka reporäntan till -0,50 procent igen runt årsskiftet. Det handlar inte om att svenska data skulle vara dåliga utan att globala centralbanksförväntningar faller som en sten. Majoriteten i direktionen verkar inte ha sett något problem med en reporänta på -0,50 så varför inte återgå till det om sakerna fortsätter att träffa fläkten globalt”, säger han.

Han konstaterar att förväntningarna på räntesänkningar från utländska centralbanker har skruvats upp rejält på senare tid, men att marknaden inte riktigt velat prisa in lika mycket från Riksbanken.

”Marknaden har tidigare hållit emot lite. Det verkar som om man trott att när Riksbanken lyckades avvika från ECB och höjde med 25 punkter i december ska det till något extra för att de ska sänka igen. Många har därför trott att Riksbanken snarare kommer att köra mer QE, som att köpa kommunobligationer”, säger han.

Men han påpekar att mycket hänt från ECB på senare tid som ökar pressen på Riksbanken att följa John och flacka sin räntebana rejält redan vid kommande räntemöte i början av juli.

”Det är en sak att avvika från ECB när de ligger stilla, en helt annan att göra det när de signalerar att de ska sänka räntan och göra mer QE. ECB har redan signalerat att de höjer tidigast efter första halvåret 2020, det är nytt, och nu nästan lovar Mario Draghi att han kommer att sänka räntan innan han slutar som ECB-chef i höst. Detta ökar helt klart trycket även på Riksbanken”, säger Martin Enlund som noterar att flera banker nu tror på räntesänkningar från ECB i år, Commerzbank redan vid nästa möte i juli.

I ett anförande på tisdagen sade ECB-chefen Mario Draghi att ytterligare stimulanser kommer att krävas om utsikterna inte förbättras. Han sade att räntesänkningar är en del av verktygslådan och att det fortsatt finns möjlighet till att utöka QE-programmet.

”Det ska nog mycket till för att förhindra Draghi från att både sänka räntan och köra mer QE. Visst kan den globala konjunkturen ta en hygglig fart, men det är så mycket som gått fel. Vi har till exempel biltullarna som hänger över EU och det verkar som om Trump nu ilsknat till på Draghi. Kanske kommer ECB:s penningpolitik att framkalla biltullar som försämrar konjunkturen, både för euroområdet och Sverige”, säger Martin Enlund.

Han talar om något av ett ”regimskifte” när det gäller beslutsreglerna hos framför allt Federal Reserve.

”Nu handlar diskussionerna inte om att Fed eventuellt ska sänka räntan för att saker är dåliga utan för att förhindra att de blir det. Ett försäkringstänk har smugit sig in hos Fed och kanske även hos ECB”, säger han.

Samtidigt noterar han att inflationsförväntningarna sjunker på båda sidor av Atlanten, där till exempel de långa inflationsförväntningarna i amerikanska Michigan-index härom veckan sjönk till en rekordlåg nivå.

”Då kanske de känner sig ännu mer manade att försäkringssänka för att inflationsförväntningarna ska vara förankrade. Man kan lätt tänka sig att ett sådant tänkande kan spilla över i psykologin även hos vissa i Riksbankens direktion”, säger Martin Enlund.

Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Rapport
Epiroc över förväntan
Rapport
Rörelseresultatet bättre än väntat för Trelleborg
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Rapport
Urstarkt resultat för VolvoMen orderingången minskar
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Rapportbolag fortsätter tynga börsen
Foto: Björn Larsson/TT
Rapport
Starkt resultat av Swedish Match
Aktie
Eco Wave Power sjunker 32 procent i handelspremiären
Rapport
Nordeas resultat under förväntanVd missnöjd med utvecklingen
Rapport
Electrolux slog förväntningarna
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias omsättning sjunker
Foto: Henrik Montgomery/'TT
Rapport
Ökad vinst för Intrum
Rapport
Essitys resultat strax under förväntan
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs
Rapporter
Bättre än väntat för bostadsjättar
Foto: David Lagerlöf (Indecap) / Magnus Glans (Pensionsmyndigheten)
Krönikan:
Mats Lagerqvist: Sluta skräm spararna
Foto: Hasse Holmberg/TT
Bostäder
Mäklarbarometern: Svagt intresse för renoveringsobjekt
Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/TT
Konsumentskydd
Ny EU-lag kan försvåra kortbedrägerier