Aktier Nordea tror på mer uppsida på aktiemarknaden och lyfter rekommendation för aktier till övervikt. För att balansera risken i portföljen sänker banken exponeringen mot high yield till neutral.

”Det finns fortfarande risk att återhämtningen stöter på problem, men trenden är stark och ur ett investeringsperspektiv ser vi positivt på utvecklingen framöver. Marknadsutvecklingen har varit stark med en uppenbar risk för bakslag i närtid, men eventuella nedgångar för aktier anser vi utgör köptillfällen”, skriver banken i sin senaste marknadssyn.

– Vi räknar inte med samma explosiva börsuppgång som under våren och sommaren utan spår en mer normal uppgång på 5-10 procent ett år framåt. Många institutionella investerare är underpositionerade i aktier liksom många som jobbar med systematiska strategier, vilket pekar mot rätt hastiga och inga större dippar. Makro- och vinstutvecklingen för kommande två år till följd av låga realräntor och enorma stöd stödjer vår prognos även om värderingarna är högre än innan krisen, säger Sebastian Källman, investeringsstrateg på Nordea som tillsammans med chefsstrateg Johan H Larsson ligger bakom marknadssynen.

Fortsatt stora risker

Av allt att döma har världsekonomin nu börjat återhämta sig även om det finns fortsatta stora risker att vara uppmärksam på, men det kommer ta tid innan vi hämtat hem hela nedgången i tillväxten och vägen framåt riskerar att bli allt annat än rak, varnar de dock.

– Den främsta risken utgörs av hur corona-pandemin utvecklas. Vi fortsätter tro att det inte blir någon ytterligare global nedstängning utan snarare lokala restriktioner och lokala utbrott med mindre effekt på marknaden tills det finns ett vaccin, säger Sebastian Källman.

–Den kortsiktiga risken är att centralbanker och världens regeringar drar tillbaka sina stöd som hållit hushållens konsumtion stabil och i vissa fall till och med dragit upp den. Men vi tror de fortsätter finnas i ryggen om det börjar skaka, säger han.

Övervikt it och cykliska bolag

Deras slutsats är att utvecklingen där bredare mått på konsumtionen inte återhämtat sig som till exempel detaljhandeln, som nu är tillbaka på nivåer över dem som rådde före pandemin, möjligen indikerar ett uppdämt konsumtionsbehov men sannolikt också avslöjar förändrade konsumtionsmönster. Frågan är dock om de håller i sig över tid. Det tror Nordea inte.

– Det förändrade konsumtionsmönstret med mer varu- och mindre tjänstekonsumtion spelar roll regionalt och för sektorer. Vi tror dock att det återgår till mer normala förhållanden när det finns ett vaccin för corona. Nu har vi dock övervikt i it och spelar på den låga räntan och stimulanserna och övervikt i cykliska bolag som råvaror och verkstäder. När det skiftar över och blir mer normalt kommer det gå väldigt fort och gynna banker, verkstad etcetera, säger Sebastian Källman.

 

 

 

 

 

 

 

Chatt
Hernhag: Två favoriter bland investmentbolagen"En aktie värd att titta närmare på just nu"
Placera
Så lyckas du med förhoppningsbolagExperten ger ett hett aktietips
Event
Chefredaktören: Nu kan vi anordna placeringskvällar igenStora Placeringskvällen i åtta städer
Pension
Så mycket ökar pensionerna nästa år
Börsen
Avmattning i eftermiddagshandeln
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street åt olika håll
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB höjer Evolution till köpFortsatt lönsam tillväxt i korten
Rapport
Något bättre tillväxt än väntat för Autoliv
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Hexpol återtar utdelningenÅterbetalar permitteringsstödet
Rapport
Sämre än väntat för Veoneer
Analyser
Här är fredagens köprekar
Rapporter
Kolla hur det går för fredagens rapportbolagHär är hela listan
Notering
Något nedåt för Offentliga Hus i premiären
Rapport
Starkt resultat från Electrolux"Uppdämd efterfrågan bakom lyftet"
Rapport
Vinstfest för NordeaSlog förväntningarna med råge
Rapport
Thule krossade förväntningarnaNettoomsättningen ökade mer än 50 procent
Rapport
Dometic höjde omsättningen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Lite bättre än förväntat för omsorgsbolaget
Rapport
Pandox bättre än väntat"Återhämtning på hotellmarknaden"
Rapport
ABB spår utmanande kvartal
Rapport
Ica prickade förväntningarna
Rapport
Odd Molly vände till vinstFunderar på att dela upp bolaget
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betsson klart bättre än väntat"Kasino lockar även efter nedstängningarna"
Rapport
Bättre än väntat för EpirocFöreslår en andra utdelning
Foto: Henrik Montgomery/'TT
Rapport
Intrum i linje med förväntningarna