Placera Värderingen på aktiemarknaden är ansträngd, men jämfört med andra tillgångsslag ser det ljusare ut. Det anser Nordeas investeringsstrateger som i februari behåller aktieövervikten och sätter fokus på allt bättre makro- och vinstutsikter.

Efter en rad besvikelser som tog sin start under inledningen på 2018 verkar den globala ekonomin nu äntligen hittat fast mark under fötterna, skriver investeringsstrategerna i februari månads utgåva av bankens Marknadssyn.

– Även om det är för tidigt att helt signalera faran över är ändå riktningsförändringen tydlig. Nedgången har i mångt och mycket varit centrerad till tillverkningssektorn som nu förbättras långsamt. Inte minst med hjälp av stöd från duvaktiga centralbanker och rekordlåga räntor. Inbromsningen i tillverkningsindustrin har på sistone även kunnat avläsas i tjänstesektorn, men där är nivån fortsatt god mycket tack vare en stark privatkonsumtion, säger Michael Livijn i en kommentar.

”Globala tillväxten fortsätter”

Coronaviruset har följts av volatilitet på marknaden, vilket har bidragit till att dämpa ett överdrivet marknadssentiment. Det kan på sikt skapa goda förutsättningar för en fortsatt positiv börsutveckling, tror han.

Den globala tillväxten fortsätter, även om tillväxten i både USA och Kina kan komma att sjunka. Men centralbankernas stimulanser och duvaktiga hållning främst i andra regioner kan innebära en positiv överraskning för den globala ekonomin, enligt Nordeas strateger, som inte heller tror att avmattningen i de två största ekonomierna blir särskilt stor, trots coronaviruset.

Michael Livijn tror inte på fortsatt stöd till marknaderna från centralbankerna i USA, EU eller Kina, men däremot från olika tillväxtmarknadsländer, där det fortfarande sannolikt finns ett fortsatt utrymme för lättnader och stimulanser.

Nordeas investeringsstrateger tror på en distinkt vändpunkt under innevarande år, då företagen sannolikt går ”från vinstrecession till vinsttillväxt”.

– Under föregående år lyckades inte företagen få vinsterna att växa, men när vi nu blickar framåt ser förutsättningarna bättre ut och om konjunkturutsikterna håller i sig förväntas vinsttillväxten återvända till mer normala 5-8 procent. Om detta realiseras kommer den aktuella vinstrecession att framstå som föga imponerande ur ett historiskt perspektiv, men givetvis med gott stöd från centralbankerna, säger Michael Livijn.

”Aktier attraktivt värderade”

Den innevarande rapportsäsongen visar att bolagsvinsterna i USA kan stiga något jämfört med fjärde kvartalet ifjol. När värderingarna synas ser de ganska ansträngda ut, menar Livijn, men jämfört med andra tillgångsslag ser det omedelbart bättre ut.

– Beaktar vi utvecklingen på räntesidan, med rekordlåga räntor och lägre kreditspreadar, framstår aktier fortsatt som attraktivt värderade. Riskpremien tenderar dessutom att komprimeras under konjunkturuppgångar. Detta förutsätter givetvis att räntenivåerna inte stiger kraftigt eller att bolagsvinsterna faller, säger han.

Foto: Shutterstock
Sektor
Två billiga stjärnor i verkstaden"Produktion och lager lägre än efterfrågan"
Ränta
Riksbanksledamot: Noll ingen ny nedre gräns
Börsen
Bred nedgång
Deklarationen
Två dagar kvar: Skaffa digital brevlåda för tidig skatteåterbäringDeklarationstjänsten öppnar 17 mars
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
SAS: Nordea sänker estimat och riktkurs på grund av coronaeffekter
25/2
Trading Direkt: Om coronavirusets framfart
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Värderingen har hunnit ikapp Evolution Gaming
Bank
Trendbrott: Allt färre köper bankaktier
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Verkstad: Svenska bolag överlag igång i Kina
Räntan
Jyske Bank inför negativ ränta på konton med över 250 000 danska kr
Asien
Viss återhämtning i Asien
Aktie
Mastercard sänker intäktsprognosen
Börsen
Här är aktierna som står emot börsraset
Börsen
Sparekonomerna: Inte förvånande att börsen störtdykerSpår fortsatt turbulens närmaste tiden
PA-skolan
Extra kurstillfällen i populära PA-skolanSpetsa dina kunskaper om investeringar
Foto: Henrik Montgomery/TT
elpriset
Elpriset i februari det lägsta på 20 år ​​​​​​​Nytt rekord i vindkraftsproduktion
Foto: istockphoto
Pension
Så påverkas pensionen om du jobbar längre
Foto: AP / TT
Corona
Rekordhöga nivåer av blankning av kinesiska aktier
Analyser
Här är måndagens köprekar
Foto: Shutterstock
Sektor
Lyxprodukter: Nedåt för märkesbolagen
Placera
Hernhag: Fler fastighetsbolag kan sitta med "Svarte Petter"
Aktietips
DI: Hexatronic välpositionerat inför fiberrevolutionenRekommenderar köp
Aktietips
Tre heta köptips
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan