Nordeas chefsstrateg Johan Larsson.

Börsen Risken för att SBV:s problem ska få spridningseffekter i det finansiella systemet är låg, enligt Nordea som anser att nedgångarna i banksektorn skapar "möjligheter" för långsiktiga investerare. Chefsstrategen Johan Larsson betonar dock att händelsen kan öka volatiliteten på börsen framöver.

Amerikanska SVB, Silicon Valley Bank, rasade 60 procent på torsdagen efter beskedet att banken ska göra en nyemission på 1,75 miljarder dollar för att stärka balansräkningen. Kapitalbehovet uppstod när SVB sålde en gigantisk förlustbringande obligationsportfölj med stor förlust. 

Den amerikanska banksektorn föll tungt på nyheten, som även pressar de europeiska långivarna på fredagen. Vid 14-tiden handlas samtliga storbanker på Stockholmsbörsen ned mellan drygt 3 och 5 procent. 

Men enligt Nordea är oron för att SVB:s problem ska sprida sig i det finansiella systemet, likt under finanskrisen när Lehman Brothers kollapsade, högst överdriven. Det skriver bankens marknadsexperter i en analys på fredagen.  

– Vi ser det här som en isolerad händelse i en nischbank, som visserligen är den 15:e största i USA men inte systemkritisk på något sätt. Det är ingen ”vanlig” bank utan den har framför allt riskkapitalbolag som kunder och är en viktig långivare till uppstartsbolag, säger Johan Larsson, chefsstrateg på Nordea, till Privata Affärer. 

Nordeas experter medger att marknadsreaktionen var kraftig i banksektorn, men påpekar att den inte var lika extrem som nyhetsrapporteringen ”tyder på”.

”Kreditrisken har genom räntespreadar inte påvisat några större tecken på ovanlig stress”, står det att läsa i analysen. Den så kallade räntespreaden är det räntepåslag som investerare vill ha på den underliggande referensräntan för att investera i mer riskfyllda företagsobligationer. 

Nedgången i bankaktierna gör att ”möjligheter öppnas upp för långsiktiga investerare”, enligt Nordeas experter som dock flaggar för att man får vara beredd på ”ovanligt stora prissrörelser” i närtid. 

Förutom bankaktierna pressades även den bredare marknaden ordentligt efter SVB:s nyemissionsbesked. Det amerikanska S&P 500-indexet föll 1,9 procent och på fredagen handlas även de europeiska börserna kraftigt nedåt. Strax innan klockan 14 faller Stockholmsbörsen nära 2 procent. 

– Jag tror att nedgångarna måste sättas i relation till att sentimentet varit väldigt starkt och vi att haft stora kursuppgångar. Många har nog passat på att ta hem vinst med tanke på att vi redan fått en genomsnittlig årsavkastning på börsen i år, säger Johan Larsson och tillägger att de höga marknadsräntorna i USA förmodligen lockat till obligationsköp.

Däremot betonar han att händelsen kan öka volatiliteten ytterligare på aktiemarknaden framöver och det gäller framför allt om SVB:s problem skulle förvärras. 

Tidigare i veckan utlöste Federal Reserve-chefen Jerome Powells uttalanden i samband med den halvårsvisa utfrågningen i kongressen ny ränteoro på börserna. Investerarna är också på helspänn inför fredagseftermiddagen stora amerikanska jobbrapport för februari. 

Tillsammans med nästa veckas inflationsiffror blir det centralbankens främsta beslutsunderlag inför räntebeskedet senare under månaden, enligt Johan Larsson.

– De kommer sannolikt att styra om Federal Reserve höjer räntan med 25 eller 50 punkter, säger han.