Pandemin Börserna har rekylerat upp på stimulanspaket och genom att ett kraftfullt agerande från centralbankerna minskat risken för en akut finansiell härdsmälta till följd av brist på dollar. Coronakrisen är dock på inga sätt över, utan nu riktas marknadernas fokus mot den fortsatt snabba smittspridningen i bland annat USA och när ekonomierna kan gå att öppna igen. Här kommer utvecklingen i Kina att bli viktig att följa. Det säger Martin Enlund, chefsvalutastrateg vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Centralbankerna verkar ha lyckats stabilisera och förbättra marknadernas funktionssätt, men det betyder inte att den riktiga krisen är över på något sätt, utan bara att man gjort tillräckligt för att förhindra en total finansiell härdsmälta genom att se till att det finns tillräckligt med dollarlikviditet. Nu handlar allt i stället om myndigheternas kamp mot viruset, de ekonomiska effekterna och eventuella datum för återöppning av ekonomierna i väst”, säger han.

Krisen går nu in i en ny fas, menar han, där finansmarknadens fokus nu riktas mot möjligheterna att kunna öppna ekonomierna igen och hur ekonomin då kommer att återhämta sig. President Donald Trump har gått längst och varit tydlig med att han vill ha USA öppet igen till påsk. Martin Enlund påpekar att det enda exemplet på en ekonomi som stängt och sedan öppnat är Kina, där provinsen Hubei, där coronavirusets spridning startade, just öppnat igen efter flera månaders nedstängning.

”Utvecklingen i Kina de närmaste veckorna kommer att bli väldigt viktig för marknaderna. Det man absolut inte vill se är nya tecken på virusspridning i Kina. Kommer viruset tillbaka i Kina kan förhoppningarna om återöppning i väst komma av sig”, säger han.

Skulle Europa rakt av följa tidtabellen I Hubei skulle det värst drabbade landet Italien kunna öppna igen gradvis mot slutet av maj, men mycket talar för att det är för optimistiskt, menar Martin Enlund. En stor skillnad är att smittspridningen i Kina utanför Hubei snabbt blev ganska hanterbar, till skillnad från Europa, där en mängd andra länder har en snabb smittspridning som fått dem att också stänga ned.

”Man kanske inte ska ha alltför stora förhoppningar om att Europa kan följa Kina här”, säger han.

Han påpekar också att de stora negativa makroekonomiska effekterna av coronapandemin fortsatt ligger framför oss.

”Det kommer att bli riktigt eländigt, med varsel och en arbetslöshet som skjuter i höjden överallt. Vi kommer att få ett riktigt dystert konjunkturförlopp”, säger han.

Ytterligare något som marknaden kan komma att fokusera mer på nu är smittspridningen, som inte visar några tecken på att avtal i till exempel USA, där man alltså diskuterar en öppning igen.

”Marknaden brukar springa i förväg och nu har man nog handlar på alla stimulansåtgärder och räddningspaket. Nu när man fått ett paket i USA kanske man börjar fokusera på Kina igen eller den kraftiga accelerationen i nya fall i USA, som dessutom lär öka ännu mer nu när man ska testa fler. Marknaderna har nog diskonterat för mycket positivt” säger Martin Enlund.

 

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler