Juliräntan är "goda nyheter" för Riksbanken, anser Nordeas analytiker.

Analys Den högre inflationen än väntat i juli stärker Nordea i synen att Riksbanken inte kommer att sänka räntan ned på minus, åtminstone inte i närtid. Det säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Riksbanken hade prognostiserat en KPIF exklusive energipriser om 1,1 procent i juli.

– En inflationstakt exklusive energi på 1,5 procent är goda nyheter för Riksbanken, säger Torbjörn Isaksson med tillägg om att årets inflationssiffror är hoppiga samt svårtolkade.

Trots den högre inflationen än väntat i juli finns det ändå utmaningar för Riksbanken gentemot målet om 2 procents inflation, anser Nordea-analytikern.

– Bilden om att Riksbanken inte kommer att sänka räntan har om något stärkts. Vår prognos är att Riksbanken håller räntan på noll över hela 2021. Men det går inte att utesluta att räntan faktiskt sänks när ekonomin börjar normaliseras, säger han.

”Stark krona en utmaning”

Men när pandemin lagt sig kommer Riksbankens fokus mer att återgå mot mer normala faktorer för penningpolitiken som faktisk inflation och inflationsförväntningar. Trots en högre inflation än förväntat i juli utgör låga löneökningar och en starkare krona övergripande utmaningar för Riksbanken.

Kantar Prospera släpper sin augustienkät på torsdagen. Under de senaste månaderna har penningmarknadens långsiktiga KPIF-förväntningar planat ut på 1,6 procent.

Angående inflationen i juli, då KPIF oväntat steg 0,2 procent mot i juni mot förväntan om en oförändrad nivå enligt Infronts enkät, bidrog inte minst fortsatt stigande biluthyrningspriser, noterar Nordea-chefsanalytikern.

Även priserna på kläder och skor var lite högre än förväntat under månaden då det inte på samma sätt som förväntat var reor under juli, fortsätter han.

– 2020 är ett annorlunda år som föranleder stora förändringar i konsumenters beteenden. Det gör inflationen mer svårtolkad och enskilda månadssiffror ska tas lite med en nypa salt, lägger Torbjörn Isaksson till.

Att klädpriserna varit lite högre än förväntat under de senaste två månaderna, efter att ha varit lägre än förväntat tidigare, kan ha att göra med den tidigare svaga kronan. Inköpen av sommarkollektioner har skett för flera månader sedan, säger Nordea-chefsanalytikern.

Framåt årsskiftet riskerar dock inflationen att påverkas negativt av den stärkta kronan, så till vida nuvarande nivåer håller i sig, fortsätter han.

SHB tror inte heller på räntehöjning

Även Handelsbanken noterar i en snabbkommentar att klädpriserna avvikit från sina normala säsongsmönster under pandemin. Banken anser också att enskilda inflationssiffror behöver betraktas med stor osäkerhet under rådande tider samt att eventuella tolkningar behöver ske vaksamt. Banken bedömer dock att inflationen ligger klart under Riksbankens mål.

”Vi räknar med en underliggande inflation på omkring 1,0 till 1,5 procent under kommande år, vilket i stort är i linje med Riksbankens nya inflationsprognos. Trots detta räknar vi med att Riksbanken lämnar räntan oförändrad”, skriver Handelsbanken.

Riksbanksdirektionens nästa kommunikation efter sommaruppehållet är ett tal av Cecilia Skingsley den 20 augusti. Nästa penningpolitiska möte är den 21 september.

 

Notering
Hernhag: Teckna heta Readly
Börsen
Sur dag på Stockholmsbörsen
Investment Outlook
SEB: Höjda värderingar på nordiska aktier består länge"Gröna bolag vinnare"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Goldman Sachs: Råvarumotvind för Electrolux
Placera
Affärsvärlden: Köp bryggeribolaget"Uppsida på drygt 30 procent"
Foto: istockphoto
Aktier
Carnegie: Tre nya bland de mest köpvärda nordiska aktierna
Foto: istockphoto
Räntan
Analytikerna: Räntehöjning knappt skönjbar ens vid horisonten"Löneökningarna för låga för att generera inflation över 2 procent"
8/9
Trading Direkt: Ica – eller Axfood?
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Prognos: Pandemin sänker bostadsbyggandet med 6 procent
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Foto: istockphoto
Bostad
Mäklarstatistik: Bopriserna fortsatte uppåt i augusti
Försäljningsstatistik
Ica-butikerna höjde försäljningen 5 procent i augusti
Foto: Johanna Norin /TT
Analys
Nordea: Starkare återhämtning än väntat för Sandvik
Pandemin
Fitch reviderar upp global BNP-prognosMen det blir ingen V-formad återhämtning
Asien
Nedåt i Kina efter Trumps utspel
Krönika
Hernhag: Ligg inte för tungt i de hetaste techaktierna
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Börsen
Landeborn: Återhämtningen ger stöd åt cykliska bolagChans för industri och bank att komma ikapp
Skog
Danske Bank spår högre timmerpris i höstMen större osäkerhet efter årsskiftet så avverka nu
Analys
Carnegie köpstämplar CantargiaBioteknikbolagets aktie stiger tvåsiffrigt
Analys
SEB: Volvo står inför stora utmaningarSlopar köprekommendation
Aktie
Analytiker: Tesla den farligaste aktien på Wall Street"Ett gigantiskt korthus på väg att falla"
Hållbarhet
Beslik: ESG-fonder bör agera fältdetektiver
Notering
Här är villkoren i Readlys noteringHandelsstart den 17 september
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Aktier
Norska daytraders favorit är svensk