Inteliquent tillhandahåller röstkommunikation för de ledande leverantörerna av kommunikationstjänster och företag i Nordamerika. Bolaget äger ett nätverk som är direkt kopplat till operatörer som når 94 procent av den amerikanska befolkningen.

Analys Nordea rosar kommunikationstjänsteföretaget Sinchs förvärv av Inteliquent såväl som bolagets rapport för det fjärde kvartalet. Onsdagens förvärv av Inteliquent för motsvarande 9,5 miljarder kronor pekas dock ut som den "största händelsen" för Sinch, enligt en analys från Nordea.

”Vi tror det (förvärvet, reds anm) är strategiskt betydelsefullt, eftersom voicefunktionerna stärker erbjudandet i USA i förhållande till konkurrenter, vilket ökar Sinchs befintliga fördel i sin globala räckvidd i Messaging”, skriver Nordea.

Inteliquent beskrivs av Sinch som ”den största oberoende leverantören av rösttjänster i USA”. Bolaget har över 500 anställda med huvudkontor i Chicago.

”Affären skiljer sig från bolagets tidigare i avseendet att Sinch siktar på att investera i plattformen för att accelerera tillväxten snarare än att ta ut kostnadssynergier, men den är liknande i termer av betalade multiplar”, skriver Nordea.

Banken skriver vidare att Sinch nu står inför uppgiften att visa att det kan accelerera tillväxten både i SDI och Inteliquent över tid. Nordea tror också på en rejäl potential till korsförsäljning.

Inteliquent-förvärvet öppnar även upp för ytterligare bolt-on-förvärv inom röst utanför USA, skriver Nordea.

Vad gäller torsdagens kvartalsrapport från Sinch menar Nordea att siffrorna lämnade väldigt lite i övrigt att önska, med en organisk tillväxt i bruttoresultatet på 37 procent för koncernen och 47 procent i segmentet Meddelandetjänster.

Nordea har höjt sitt estimat för Sinchs justerade ebitda för 2022 med 64 procent.

Riktkursen för Sinch-aktien har lyfts till 2.000 kronor (1.575) och köprekommendationen kvarstår, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på fredagen.

Vid lunchtid på fredagen handlades Sinch till 1.740 kronor, en uppgång med 9 procent för dagen.