Analys Med en mindre optimistisk syn på utsikterna för bilproduktionen och högre kostnader för insatsvaror har Nordea Markets sänkt sina estimat för Autolivs vinst per aktie för såväl 2021 som för de efterföljande två åren. Det framgår av en analys där rekommendationen för bilsäkerhetsföretaget sänks till behåll från köp.

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med en mindre optimistisk syn på utsikterna för bilproduktionen och högre kostnader för insatsvaror har Nordea Markets sänkt sina estimat för Autolivs vinst per aktie för såväl 2021 som för de efterföljande två åren.

Det framgår av en analys där rekommendationen för bilsäkerhetsföretaget sänks till behåll från köp, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat.

Banken har reviderat ned estimaten för vinsten per aktie med 16 procent för 2021. Bedömningen för vinsten för 2022-2023 har justerats ned med 6-7 procent.

Klockan 10.20 återfanns Autoliv i botten inom storbolagsindexet OMXS30 med en nedgång om cirka 5 procent. Sektorkollegan Veoneer hade det också tufft och aktien sjönk 2,5 procent.

Majoriteten av biltillverkare pressades överlag under måndagen på global front. I Japan sågs Honda sjunka över 3 procent medan den indiska bilkoncernen Tata Motors föll drygt 2 procent. Franska Peugeot pressades 0,7 procent.

Undantaget var tyska Volkswagen som avancerade över 4 procent.