Nordeas marknadssyn Aktiemarknaden går både upp och ner, men trots motvind just nu finns drivkrafterna bakom sommarens uppgång kvar, inte minst på grund av historiskt höga stimulanser. Nordea ser därför ”bortom det kortsiktiga bruset” och behåller övervikt i aktier i sin marknadssyn för oktober.

Under oktober kommer volatiliteten på marknaderna att öka av två skäl. Om drygt en månad är det presidentval i USA, vilket redan nu skakar marknaderna, samtidigt som det försenade finanspolitiska stödet i USA höjer risken på kort sikt, skriver Nordeas chefsstrateg Johan Larsson och investeringsstrateg Sebastian Källman i marknadssynen.

Eftersom de mycket stora stimulanserna från regeringar och centralbanker i världen fortfarande är på historiskt höga nivåer fortsätter de att minska pandemins skadeverkningar på ekonomin, anser de båda strategerna.

Korrigering i september

Under september blev det dock en korrigering på aktiemarknaderna, men Johan Larsson och Sebastian Källman ser ändå att drivkrafterna bakom den senaste tidens uppgångar fortfarande finns kvar.

”Det gångna året sticker ut ur ett historiskt perspektiv och efter att S&P 500 fått se sin bästa avkastning under augusti månad på över 30 år såg både den amerikanska marknaden och världsindex överköpt ut. I linje med det historiska säsongsmönstret bjöd september på negativ avkastning där investerare ännu en gång blev påminda om att börsen inte alltid går upp, i alla fall inte i en rak linje”, skriver Nordea i marknadssynen.

Teknikaktierna har haft den bästa avkastningen, konstaterar Johan Larsson och Sebastian Källman. Men det är samma sektor som också drabbats hårdast av den senaste tidens korrigering, ”från överköpta nivåer”.

Styrräntor på låg nivå

Efter den amerikanska centralbankens septembermöte är det klart att Fed inte ändrar på styrräntan, och att den kommer att hållas på en låg nivå fram till och med 2023. Fed kommer inte heller ökar stimulanserna. Långsiktigt är ändå Feds hållning positiv till aktiemarknaderna, menar de båda Nordea-strategerna.

”Framöver tror vi fortsatt att centralbankerna kommer bistå marknaden och att de utgör en kudde på nedsidan i händelse av att riskfyllda tillgångar plötsligt skulle vända ned kraftigt”, skriver de.

Nordea tror att det finns goda möjligheter att många bolag överraskar positivt, trots tendensen till nedrevidering av förväntad vinstutveckling i takt med att året närmar sig sitt slut.

”Många av de underliggande företagen brukar överraska positivt vad gäller effektiviseringar och kostnadsbesparingar och vi tror det finns goda förutsättningar för att det blir så även denna gång. Vinstförväntningarna har också börjat vända upp, detta efter den positiva överraskningen i samband med Q2-rapporterna”, skriver Johan Larsson och Sebastian Källman.

”Begränsad pandemipåverkan”

Den pågående pandemin har naturligtvis en stor del i utvecklingen på marknaderna framöver, inte minst eftersom marknaden fokuserar på risken för ekonomiska skadeverkningar av coronavirusets spridning. Men då många bolag anpassat sig till nya omständigheter tror Nordea inte att pandemin kommer att dämpa efterfrågan lika kraftigt som under våren.

”Det finns dock sektorer, industrier och företag, som fortsatt riskeras att drabbas hårt, till exempel flyg-, rese- och turistindustrin. Det är oklart hur politikerna kommer agera men vår bästa gissning är att de kommer undvika omfattande eller nationella nedstängningar i så stor utsträckning som möjligt. Vi tror också att eventuella nedstängningar kommer åtföljas av ytterligare stimulanser”, skriver Nordea.

Totalt sett ökar marknadsvolatiliteten ju närmare det amerikanska valet vi kommer, och valutgången verkar redan nu vara tydlig eftersom en vinst för demokraterna redan verkar vara inprisad, menar Johan Larsson och Sebastian Källman. Om valutgången blir klar och tydlig finns goda möjligheter att marknaderna stiger ”i linje med hur det sett ut historiskt”.

Även brexitförhandlingarna riskerar att störa marknaderna, men Nordea skriver i marknadssynen för oktober att parterna sannolikt kommer överens ju närmare deadline som samtalen förs.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra långsiktiga miljöfavoriterOch tre intressanta tillväxtaktier
Placera
Chefsstrategen: Nordea överviktar aktier...men tar ner IT till neutral vikt
Aktier
Här är månadens favoritaktier
Börsen
Kort börsdag slutade på plus
30/10
Trading Direkt: Olavis strategi under börsturbulensen
Sektor
Lägre förluster än väntat för amerikanska oljejättar
Krönika
Lundkvist: Därför är USA-valet viktigare för Europa än för Kina
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Bostad
Danske: Bostadsrättspriserna fortsatte uppåt i Stockholm
Rapport
Lägre förlust än väntat för SCA
Rapport
Vinstfall för Electrolux ProÄven omsättningen sjönk
Rapport
Lundin Energy prickade förväntningarnaHöjer produktionsprognosen
Aktie
Klart: Volvo säljer UD Trucks till Isuzu
Foto: istockphoto
Asien
Nedåt i Asien
Foto: istockphoto
Rapport
Tech-bonanza i USAJättarna krossade förväntningarna
Foto: Janerik Henriksson/TT
Pandemin
H&M stänger inga butiker i landet efter nya coronaråd
Gästkrönika
Lundkvist: Ny börsoro ger köpläge för den långsiktige
Foto: Shutterstock
Fonder
Månadens fonder: Nu väljer spararna grön energi
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Riksbanken förbereder egen swish-tjänstKontanthanteringen på rekordlåg nivå
Foto: Shutterstock
Placera
Aktiestrategen: Botten nåddes under andra kvartalet"Men frågan är hur snabb och hur kraftfull uppgånger blir"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Spara
Riksgälden höjer insättningsgarantin
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Boränta
Nordea sänker flera bundna bolåneräntor
Aktie
Actic stänger i TysklandFörlorar 8 miljoner kr per månad