Analys Nordea tror inte att Autoliv når upp till sin tillväxtprognos för 2023. Banken räknar med att bilsäkerhetsföretaget kan nå en organisk tillväxt på 9,6 procent i år, klart under Autolivs egen prognos om en 15-procentig tillväxt. Det framgår av en analys där Nordea nedgraderar Autoliv till sälj (behåll) med en riktkurs på 850 kronor.

”Till följd av den starka kursutvecklingen och publiceringen av 2023-guidningen ser vi en begränsad uppsida för Autoliv”, skriver Nordea.

Banken är orolig för en försämrad bilefterfrågan, fortsatta störningar i leveranskedjan och en negativ mix med lägre försäljning av premiumfordon.

”2023 kommer fortfarande att bli ett utmanande år givet arbetskraftsinflationen och begränsad lättnad från billigare råmaterial, och vi räknar med att konsensusestimaten för 2023 kommer att behövas justeras under året”, skriver Nordea.

Nordea har höjt sina estimat för Autolivs ebit för 2023-2024 med 3 procent, som en följd av valutaeffekter och nya produktlanseringar. Estimatet för vinsten per aktie är emellertid i stort sett oförändrat som en följd av högre skatt, enligt analysen.

Autoliv-aktien, som rusade 11 procent efter rapporten i fredags, gick ned 0,8 procent på måndagen och hade vid 10.30-tiden på tisdagen sjunkit 0,8 procent till 936:80 kronor.