Norwegian Finans står bland annat bakom Bank Norwegian.

Bud Nischbanken Nordax, som köptes ut från Stockholmsbörsen våren 2018, avser lägga ett kontantbud på Oslo-noterade Norwegian Finans om 95 norska kronor per aktie.

Budet motsvarar en premie om 16,5 procent i förhållande till aktiens stängningskurs den 3 mars och är totalt värt 17,8 miljarder norska kronor.

Nordax ägs av Nordic Capital och Sampo. De är även sedan 2019 storägare i Norwegian Finans med ägarandelar om 16,4 respektive 6,3 procent.

Budet är villkorat en acceptansgrad om 50 procent, inklusive de drygt 22 procent som budgivarna redan kontrollerar.

Nordax skriver att banken har gett styrelsen i Norwegian vissa förslag och torsdagens bud innebär ett förbättrat pris, och lägre villkor, än de icke-publika förslag som framförts till styrelse tidigare.

Norwegian Finans driver verksamhet under namnet Bank Norwegian. Banken bildades sommaren 2007 i syfte att skapa en plattform för flybolaget Norwegians lojalitetsprogram. Hösten samma år fick bolaget en banklicens i Norge. Aktien har varit listad på Oslobörsen sedan 2016 och banken har nu nästan 1,8 miljoner kunder.

”Nordax menar att Bank Norwegian har utmärkta möjligheter att växa ytterligare genom samarbete med Nordax i nästa utvecklingsfas. Nordax mål är att förvärva hela Bank Norwegian, men Nordax ser samtidigt även betydande fördelar med att bli en majoritetsägare”, skriver Nordax.

Aktien i Norwegian Finans stängde på 81:55 norska kronor på onsdagen och den har gått upp med 11,5 procent sedan årsskiftet.