Nolato leverera bland annat delar till e-cigaretter.

Aktie Nolato, som tillverkar produkter i polymera material, ser ingen anledning att ändra sin kommunicerade syn på det tredje och fjärde kvartalet med anledning av onsdagens amerikanska myndighetsbesked kring e-cigaretter som fick Nolato-aktien att sjunka.

Det uppger Nolatos finanschef Per-Ola Holmström som tillsammans med vd Christer Wahlquist kommenterar USA-beskedet för Nyhetsbyrån Direkt.

Den amerikanska myndigheten oroar sig för en epidemi av rökning av e-cigaretter bland barn och unga, särskilt med koppling till smaksatta e-cigaretter. På onsdagen meddelades bland annat att vissa tobaksbolag inom 60 dagar måste bevisa att de kan hålla e-cigaretter borta från minderåriga.

I USA har Nolato en fabrik som är helt inriktad på läkemedels- och bioteknikområdet, alltså inte e-cigaretter. Nolatos slutkunder inom e-cigarettområdet säljer huvudsakligen till Asien.

”Just i USA säljs det ingenting av det vi levererar”, säger vd Christer Wahlquist.

Aktiemarknaden har ju för er del reagerat negativt på USA-beslutet, trots att ni inte säljer något kopplat till e-cigaretter i USA i dagsläget. Hur ska man förstå det? Är det på grund av en förväntan att regleringar kan komma på fler håll i världen?

”Det vet jag inte egentligen. Det känns som att allting som skrivs om det här påverkar oss just nu. Sedan kan det vara så att man tror att detta kan påverka helheten, men det finns ju olika koncept i marknaden och det här rör ju främst smaksatta e-cigaretter. Vi levererar inget sådant i dag.”

Aktiekurser kan ju spegla förväntningar om att ni skulle kunna sälja till smaksatta e-cigaretter i framtiden. Kan eventuella smakbegränsningar påverka er negativt?

”På något sätt blir det spekulation om framtiden. Det är väldigt svårt att kommentera vad som eventuellt skulle kunna hända kring något som vi inte levererar i dag.”

Nolato tillverkar enheten som man använder för att hetta upp nikotinet. Bolagets finanschef Per-Ola Holmström noterar att e-cigaretter är en relativt ny produkt, men med en intressant framtida marknad.

”Sedan kommer det här sannolikt att påverkas på olika marknader av olika lagstiftning där olika länder har olika syn. Det är svårt för oss att uttala oss om framtiden. Vi har gått in i den här typen av produkter med en av de stora leverantörerna och det är jätteintressant. Vi har haft en bra utveckling på det här området det senaste ett och ett halvt året”, säger Per-Ola Holmström.

”Om man tittar mer i närtid kommunicerade vi ju i halvårsrapporten en viss syn på det tredje och fjärde kvartalet. Det var en ganska tydlig kommunikation och vi står fast vid den. Vi har ingen anledning att ändra på den idag heller”, tillägger finanschefen.

Nolato uppgav i halvårsrapporten att bolaget levererade mycket höga volymer för produktområdet Vaporiser Heating Products, VHP, under andra kvartalet. Det var framförallt Heating Devices som hade höga lanseringsvolymer samt lageruppbyggnad hos kunden.

”Under andra halvan av 2018 bedöms slutkundsefterfrågan stå för merparten av volymerna, på en fortsatt hög nivå, men lägre än andra kvartalet som påverkats positivt av både lanseringar och lageruppbyggnad”, skrev vd Christer Wahlquist i halvårsrapporten.

Hur viktiga är smaksatta e-cigaretter för e-cigaretters popularitet globalt sett?

”Vi har ingen bättre information än någon annan. Vi levererar inga smaksatta produkter. Sedan bör man komma ihåg att vi levererar till en rad olika branscher. Vi är inga experter på kundernas slutområden”, konstaterar Christer Wahlquist avslutningsvis.

Nolato-aktien sjönk 7 procent till 576 kronor på onsdagen och låg kvar vid den nivån på torsdagseftermiddagen.

 

Aktiechatt
Hernhag: Fonden jag kastat ut ur min portfölj
Insider
Stefan Persson fyller på portföljenKöpte just H&M-aktier för 850 miljoner
Notering
Här är GW:s nya investering
Börsen
Plusavslutning på fredagsbörsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Valuta
SEB: Därför lär kronan dyka i december
Analys
"Oattraktiv värdering trots kursfallet"Carnegie sänker riktkursen
Pension
Experten: Så gör du med pensionssparandet i börsturbulensen
Aktie
Mitsubishi förnekar samtal med ABB
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport UPPDATERAD
Nibe bättre på alla punkter
Rapport
Ökad förlust för Mackmyra efter varm sommar
Aktie
Uppgifter: ABB förhandlar om försäljning av kraftdivisionenAffär kan bli klar nästa vecka
Rapport
Humana höjer resultatet
Rapport UPPDATERAD
Starkt resultat av Balco
Emission
Här är villkoren i Saabs nyemission
Foto: istockphoto
Aktier
Analys: Börsen fortfarande bäst för långsiktiga investerare
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Kommentar
Fin tillväxt ger hopp för aktieägare i Storytel
Foto: Thommy Tengborg/TT
Budget
Sänkt "pensionärsskatt" en av få reformer i budgeten
Aktier
Hernhag: Undvik börsens sämsta aktier
Foto: Privata Affärer/TT
Kommentar
THQ fortsätter överprestera
Kommentar
Alfredsson: Ambea bra val i defensiv portfölj
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: istockphoto
Analys
Sobis affär: "Smakar det så kostar det"
Aktie
Uppgifter: Gardell överväger större investering i Nordea
Analys
Pareto: Köpläge i Green Landscaping vid kursnedgång
Kommentar
Bottenfiske i G5 EntertainmentInsider och småsparare tankar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Morgan Stanley: Växande utmaningar för MTG