Nolato leverera bland annat delar till e-cigaretter.

Aktie Nolato, som tillverkar produkter i polymera material, ser ingen anledning att ändra sin kommunicerade syn på det tredje och fjärde kvartalet med anledning av onsdagens amerikanska myndighetsbesked kring e-cigaretter som fick Nolato-aktien att sjunka.

Det uppger Nolatos finanschef Per-Ola Holmström som tillsammans med vd Christer Wahlquist kommenterar USA-beskedet för Nyhetsbyrån Direkt.

Den amerikanska myndigheten oroar sig för en epidemi av rökning av e-cigaretter bland barn och unga, särskilt med koppling till smaksatta e-cigaretter. På onsdagen meddelades bland annat att vissa tobaksbolag inom 60 dagar måste bevisa att de kan hålla e-cigaretter borta från minderåriga.

I USA har Nolato en fabrik som är helt inriktad på läkemedels- och bioteknikområdet, alltså inte e-cigaretter. Nolatos slutkunder inom e-cigarettområdet säljer huvudsakligen till Asien.

”Just i USA säljs det ingenting av det vi levererar”, säger vd Christer Wahlquist.

Aktiemarknaden har ju för er del reagerat negativt på USA-beslutet, trots att ni inte säljer något kopplat till e-cigaretter i USA i dagsläget. Hur ska man förstå det? Är det på grund av en förväntan att regleringar kan komma på fler håll i världen?

”Det vet jag inte egentligen. Det känns som att allting som skrivs om det här påverkar oss just nu. Sedan kan det vara så att man tror att detta kan påverka helheten, men det finns ju olika koncept i marknaden och det här rör ju främst smaksatta e-cigaretter. Vi levererar inget sådant i dag.”

Aktiekurser kan ju spegla förväntningar om att ni skulle kunna sälja till smaksatta e-cigaretter i framtiden. Kan eventuella smakbegränsningar påverka er negativt?

”På något sätt blir det spekulation om framtiden. Det är väldigt svårt att kommentera vad som eventuellt skulle kunna hända kring något som vi inte levererar i dag.”

Nolato tillverkar enheten som man använder för att hetta upp nikotinet. Bolagets finanschef Per-Ola Holmström noterar att e-cigaretter är en relativt ny produkt, men med en intressant framtida marknad.

”Sedan kommer det här sannolikt att påverkas på olika marknader av olika lagstiftning där olika länder har olika syn. Det är svårt för oss att uttala oss om framtiden. Vi har gått in i den här typen av produkter med en av de stora leverantörerna och det är jätteintressant. Vi har haft en bra utveckling på det här området det senaste ett och ett halvt året”, säger Per-Ola Holmström.

”Om man tittar mer i närtid kommunicerade vi ju i halvårsrapporten en viss syn på det tredje och fjärde kvartalet. Det var en ganska tydlig kommunikation och vi står fast vid den. Vi har ingen anledning att ändra på den idag heller”, tillägger finanschefen.

Nolato uppgav i halvårsrapporten att bolaget levererade mycket höga volymer för produktområdet Vaporiser Heating Products, VHP, under andra kvartalet. Det var framförallt Heating Devices som hade höga lanseringsvolymer samt lageruppbyggnad hos kunden.

”Under andra halvan av 2018 bedöms slutkundsefterfrågan stå för merparten av volymerna, på en fortsatt hög nivå, men lägre än andra kvartalet som påverkats positivt av både lanseringar och lageruppbyggnad”, skrev vd Christer Wahlquist i halvårsrapporten.

Hur viktiga är smaksatta e-cigaretter för e-cigaretters popularitet globalt sett?

”Vi har ingen bättre information än någon annan. Vi levererar inga smaksatta produkter. Sedan bör man komma ihåg att vi levererar till en rad olika branscher. Vi är inga experter på kundernas slutområden”, konstaterar Christer Wahlquist avslutningsvis.

Nolato-aktien sjönk 7 procent till 576 kronor på onsdagen och låg kvar vid den nivån på torsdagseftermiddagen.

 

Analys
Hernhag: Osäkert nu – men långsiktigt är Garo helt rätt
Gästkrönika
Rådgivaren: Därför ska du inte binda boräntan
Wall Street
Svagt uppåt på Wall Street
Bank
Danske lämnar Ryssland och Baltikum
Börsen
Stängning något uppåt
Resa
Tusenlappar att spara på flygbolagens bisarra prissättningMen i värsta fall blir du stämd
Foto: Hanna Franzén/TT
Reporäntan
SEB: Nästa räntehöjning först i april 2020
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Valuta
Lägre inflation än väntat – kronan sjunker kraftigt mot euron
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bankkort
Swedbank höjer valutaväxlingspåslaget på bankkort
Analys
Pareto förutspår risker i verkstaden
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bostadsbyggande starkare än väntat
19/2
Trading Direkt: Bostadsmarknaden och Lundin Mining
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Kepler: Lägre kassaflöde ökar osäkerhetenHalverar riktkursen för Oscar Properties
Foto: istockphoto
Analyser
Flera höjda riktkurser bland tisdagens analyser
Foto: Paradox
Rapport
Paradox: Starkt resultat – men höjer inte utdelningen
Börs
Ahlsell på väg att avnoteras
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Rapport
Scandic i nivå med förväntningarna
Bostad
Ovanligt svag bomarknad i januari
Placera
Hernhag: Endast några få pärlor i bemanningsbranschen
Börsen
Danske: Räkna med mer turbulens på börsenKan bli bakslag om något oväntat händer
Räntan
Nykredit: Inga fler räntehöjningar från RiksbankenTar paus i år och nästa
Analys
Nordea: Därför sänker vi H&M till sälj
Analyser
Färska köprekar bland måndagens analyser
Aktie
von Koskull: I år vänder det för NordeaHar själv köpt aktier för 19 miljoner
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Analys
Redeye höjer "rimligt" värde för Fingerprint
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen
Aktietips
Två heta köptips