Nolato leverera bland annat delar till e-cigaretter.

Aktie Nolato, som tillverkar produkter i polymera material, ser ingen anledning att ändra sin kommunicerade syn på det tredje och fjärde kvartalet med anledning av onsdagens amerikanska myndighetsbesked kring e-cigaretter som fick Nolato-aktien att sjunka.

Det uppger Nolatos finanschef Per-Ola Holmström som tillsammans med vd Christer Wahlquist kommenterar USA-beskedet för Nyhetsbyrån Direkt.

Den amerikanska myndigheten oroar sig för en epidemi av rökning av e-cigaretter bland barn och unga, särskilt med koppling till smaksatta e-cigaretter. På onsdagen meddelades bland annat att vissa tobaksbolag inom 60 dagar måste bevisa att de kan hålla e-cigaretter borta från minderåriga.

I USA har Nolato en fabrik som är helt inriktad på läkemedels- och bioteknikområdet, alltså inte e-cigaretter. Nolatos slutkunder inom e-cigarettområdet säljer huvudsakligen till Asien.

”Just i USA säljs det ingenting av det vi levererar”, säger vd Christer Wahlquist.

Aktiemarknaden har ju för er del reagerat negativt på USA-beslutet, trots att ni inte säljer något kopplat till e-cigaretter i USA i dagsläget. Hur ska man förstå det? Är det på grund av en förväntan att regleringar kan komma på fler håll i världen?

”Det vet jag inte egentligen. Det känns som att allting som skrivs om det här påverkar oss just nu. Sedan kan det vara så att man tror att detta kan påverka helheten, men det finns ju olika koncept i marknaden och det här rör ju främst smaksatta e-cigaretter. Vi levererar inget sådant i dag.”

Aktiekurser kan ju spegla förväntningar om att ni skulle kunna sälja till smaksatta e-cigaretter i framtiden. Kan eventuella smakbegränsningar påverka er negativt?

”På något sätt blir det spekulation om framtiden. Det är väldigt svårt att kommentera vad som eventuellt skulle kunna hända kring något som vi inte levererar i dag.”

Nolato tillverkar enheten som man använder för att hetta upp nikotinet. Bolagets finanschef Per-Ola Holmström noterar att e-cigaretter är en relativt ny produkt, men med en intressant framtida marknad.

”Sedan kommer det här sannolikt att påverkas på olika marknader av olika lagstiftning där olika länder har olika syn. Det är svårt för oss att uttala oss om framtiden. Vi har gått in i den här typen av produkter med en av de stora leverantörerna och det är jätteintressant. Vi har haft en bra utveckling på det här området det senaste ett och ett halvt året”, säger Per-Ola Holmström.

”Om man tittar mer i närtid kommunicerade vi ju i halvårsrapporten en viss syn på det tredje och fjärde kvartalet. Det var en ganska tydlig kommunikation och vi står fast vid den. Vi har ingen anledning att ändra på den idag heller”, tillägger finanschefen.

Nolato uppgav i halvårsrapporten att bolaget levererade mycket höga volymer för produktområdet Vaporiser Heating Products, VHP, under andra kvartalet. Det var framförallt Heating Devices som hade höga lanseringsvolymer samt lageruppbyggnad hos kunden.

”Under andra halvan av 2018 bedöms slutkundsefterfrågan stå för merparten av volymerna, på en fortsatt hög nivå, men lägre än andra kvartalet som påverkats positivt av både lanseringar och lageruppbyggnad”, skrev vd Christer Wahlquist i halvårsrapporten.

Hur viktiga är smaksatta e-cigaretter för e-cigaretters popularitet globalt sett?

”Vi har ingen bättre information än någon annan. Vi levererar inga smaksatta produkter. Sedan bör man komma ihåg att vi levererar till en rad olika branscher. Vi är inga experter på kundernas slutområden”, konstaterar Christer Wahlquist avslutningsvis.

Nolato-aktien sjönk 7 procent till 576 kronor på onsdagen och låg kvar vid den nivån på torsdagseftermiddagen.

 

Foto: AP/TT
Wall Street
Iran-oro sänkte Wall Street
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Munter börs på rapporttung fredag
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Asien
Uppåt i Asien efter mjuka Fed-signaler
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs