Sektor I total motsats till marknadens allmänna uppfattning har Nokia inga 5G-problem utan ligger snarare före närmaste konkurrenten Ericsson inom utveckling av 5G. Det sade mjukvaruchef Bhaskar Gorti i en intervju med Reuters, där han dementerade den allmänna uppfattningen efter att bolaget ställt in utdelningen - vilket ledde till kurskollaps för aktien efter senaste delårspresentationen.

Beskedet vid kvartalsavrapporteringen var att Nokia behöver varva upp investerandet inom 5G för att försvara sin marknadsandel när nästa generations höghastighetsnät nu ska rullas ut. Marknadens dom var skoningslös och kursen såldes ned med över 30 procent – en utveckling som också kan ha drivits på av att konkurrenten Ericssons delår veckan innan inkluderat en prognoshöjning.

”Jag anser inte att vi har ett 5G-problem”, sade Bhaskar Gorti till Reuters, samtidigt som han gjorde liknelsen att utrullningen av 5G är ett maratonlopp – det är ointressant vem som leder efter 10 sekunder.

I total motsats till den allmänna uppfattningen är Nokia snarast före konkurrenterna inom mjukvaruutveckling för sakernas internet (IOT) och trådlös uppkoppling, menar mjukvaruchefen.

”Jag anser personligen att vi har minst 2-3 års försprång på vår närmaste konkurrent Ericsson inom mjukvaror”, sade Bhaskar Gorti.

Det är viktigt att bära med sig att 80 procent av de mobila nätverken de facto utgörs av virtuella nätverk – alltså sådana som kräver bättre mjukvaror för att snabba upp till 5G-nätverk. Hårdvaror – fysiska komponenter med teknisk kapacitet – kan ersättas av mjukvaror från molntjänster. Det är en klar fördel för Nokia, sade Bhaskar Gorti till nyhetsbyrån.