NOKIA: DELTAR I JAPANSKT-FINLÄNDSKT 6G-SAMARBETE

2021-06-08 09:27:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Finländska Nokia och den japanska teleoperatören NTT deltar i ett samarbete mellan telekomföretag från Japan och Finland kring forskning och utveckling kring nästa generations telekomteknologi, 6G.

Det skriver tidningen Nikkei Asia, och menar att satsningen kommer som ett svar på att kinesiska telekomföretag i ökande grad påverkar utvecklingen på området.

Japans Beyond 5G Promotion Consortium väntas skriva ett avtal med den finländska gruppen 6G Flagship under tisdagen vid Global Digital Summit 2021.

Initiativet följer på Japans och USA:s 4,5 miljarder dollar stora satsning, som aviserades i april i år, i utveckling av nästa generations kommunikationsteknologi.

Konsortiet Beyond 5G Promotion, som siktar på att kommersialisera 6G-teknologin under 2030-talet, inkluderar flera japanska telekomjättar som NTT Docomo, KDDI och Softbank.

Andelen av 5G-patent som ägs av japanska utvecklare har halkat efter konkurrenter som sydkoreanska Samsung och amerikanska Qualcomm. NTT Docomo har omkring 6 procent av 5G-patenten jämfört med omkring 10 procent för Qualcomm och kinesiska Huawei.

Japanska myndigheter siktar nu på en andel på minst 10 procent av 6G-patenten, skriver Nikkei Asia.Direkt-SE