Rapport Bussoperatören Nobina redovisade ett rörelseresultat på 156 miljoner kr för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019. Analytikerna i Bloombergs sammanställning av fyra stycken estimat hade räknat med 154 miljoner kr.

Resultatet före skatt blev 101 miljoner kr jämfört med väntade 108 miljoner kr. Nettoomsättningen uppgick till 2.528 miljoner kr, motsvarande en försäljningstillväxt på 13,7 procent. Här hade analytikerna räknar med 2.538 miljoner kr och 13,6 procent.

Av försäljningstillväxten var 10,0 procent relaterat till förvärv, -0,6 procent avser organisk tillväxt och 4,3 procent avser valutaeffekter.

Fullt integrerade förvärv

Det senaste årets förvärv är nu fullt integrerade och i det andra kvartalet stod de för merparten av försäljnings- och vinsttillväxt för Nobina. Nu känner sig vd Magnus Rosén redo att öppna plånboken och börja shoppa igen.

– Egentligen känner vi oss redo att ta nästa steg på förvärvssidan nu när de senaste årets tre förvärv är integrerade. Det finns möjligheter framåt också, säger han.

Vilka typer av förvärvs objekt som är mest intressanta skiljer sig mellan de olika nordiska marknaderna. Sverige är en mer mogen marknad för bolaget, där breddning mot till exempel omsorgstrafik är mest intressant, medan i de övriga nordiska länderna handlar det mer om ”klassisk volymtillväxt”.

Förvärven bidrog till resultatet

– Men eftersom vi håller på att lära oss servicetrafik, eller omsorgstrafik, skulle vi också kunna gå vidare med omsorgstrafik även i Norge och Finland, om vi hittar de rätta bolagen, säger Magnus Rosén.

Av tillväxten i det andra kvartalet, som landade på 13,7 procent, stod de nyligen integrerade förvärven för 10 procent, men de bidrog än mer till rörelseresultatet som justerat för valuta ökade med omkring 16 procent.

– Den största delen av resultatökningen står förvärven för, men också att vi har kört mycket extratrafik och kort kommersiell trafik till bra marginaler, förklarar Magnus Rosén.

Att den organiska tillväxten är negativ, -0,6 procent, i perioden är inget som oroar vd:n. Det har länge varit känt att bolaget ska byta ut fler bussar än vad som ska driftsättas under året. Med den största delen av kontraktmigrationen planerad från det tredje kvartalet, innebär det att den organiska tillväxten kan förväntas vara låg även under det brutna räkenskapsåret sista två månader.

– Men nästa år är situationen den omvända, då sätter vi in mer bussar än vi tar ut, säger Magnus Rosén

Att det är många kontrakt som ska avslutas och sättas i gång har skapat mycket merarbete för organisationen i kvartalet som enligt Magnus Rosén har fått ”slita under sommaren”. Situationen var planerad, men kapacitetsbrist hos många europeiska bussleverantörer har inneburit merarbete för den svenska bussoperatören.

– Vi har en del leveransförseningar på bussar beroende på att tillverkarna har fulla orderböcker, och i utvalda fall lite mer problem än så. Det är hanterbart, men alla måste ha längre framförhållning hela tiden, säger Magnus Rosén.

Nya uppköp

Parallellt med kontraktsmigrering och att hålla ögonen på nya uppköpskandidater, är Nobina i slutfasen med att sjösätta ett för bolaget nytt produktområde där bolaget ger sig in i tjänstesegmentet med ett system som ska koppla ihop olika transporttjänster. Tanken är att resenärerna kan hantera alla sina biljettköp, oavsett färdmedel så som taxi, hyrbil buss och tåg, i en enda app.

– Det ligger i närtid, och då menar jag ett antal månader bort men inte mer än så, säger Magnus Rosén som inte vill ge en siffra på hur stort det kan bli i finansiella termer, men säger att förhoppningen är att det ska bidra positivt till rörelsemarginalen.

 

Fonder
Globalfonder månadens vinnare
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Uppåt på börsen
Rapport
Nobina: Förvärv lyfte resultatet
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktietips
Carnegie: Uppsida i Getinge trots kursrusningMen Danske Banks analytiker tycker annorlunda
Gästkrönika
Nordnet: Så vill vi förbättra flytträtten för pensionsförsäkringar
Foto: istockphoto
Aktie
Lipidor stiger 35 procent i börspremiären
Analysbrev
Hernhag avslöjar innehållet i nya analysbrevet
Asien
Överlag nedåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street
Sektor
"Spelbolagens värderingar har nått botten"
Sektor
JP Morgan: Läge att återvända till undervärderad energisektorInvestmentbanken listar fyra heta energiaktier
Foto: Shutterstock
Börsen
Barclays: Varningslamporna lyserStorbanken tappar tron på aktier
Elpris
Se över elavtalet inför vinternSpara tusenlappar med rätt avtal
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Insiders
Flera insiderköp i FingerprintVd: Fint att ledning och styrelse tror på bolaget
Foto: Henrik Montgomery/TT
Skatt
Andersson: Snabbspår för boskatter diskuteras
Placeringar
Lyxor: Hållbara placeringar ger inte sämre avkastning
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Mångmiljardsmäll för Ericsson i muthärvaAvsätter 12 miljarder som belastar tredje kvartalets resultat
Aktieråd
Ett hett köptipsOch två aktier du kan vänta med
Notering
Gymkedjan Sats till OslobörsenTar in 1,4 miljarder NOK i noteringen
Vinstvarning
Vinstvarning från flygjätten IAG
Foto: Justin Lane/EPA/TT
Fonder
Kraftiga kapitalinflöden till Indien efter skattesänkningenIndienfonder har lyft rejält
Foto: Pressbild
Aktier
Kepler: Ytterligare uppsida på 30 procent i OutotecMiljardordrar från Saudiarabien och Ryssland trycker upp kursen
Fed
Forskare: Trumps Fed-kritik har påverkat marknaden
Aktie
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Bank
Handelsbankens trading case: Köp SEB"Banker vinnare efter sektorrotation på börsen"
Aktier
Swedbank: Därför överviktar vi svenska aktier"Potential i konjunkturkänsliga sektorer"