NOBIA: ÖKAD EFFEKTIVITET OCH BESPARINGAR GER UPPSIDA - DNB

2023-03-17 10:42:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Till följd av kostnadsbesparingar och ökad effektivitet när produktionen ökar i den nya fabriken i Jönköping finns det nu uppsida för konsensusestimaten på Nobias justerade rörelseresultat för 2023-2024.

Det skriver DNB Markets i en analys där rekommendationen höjs till köp från behåll och riktkursen justeras upp till 27 kronor från 20 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på fredagen.

Nobia har guidat för totala besparingar om cirka 750 miljoner kronor i rörelseresultatet till 2024, men det är långt ifrån reflekterat i konsensusestimaten, skriver DNB.

"Därför ser vi uppsidepotential i konsensus för justerat rörelseresultat i takt med att företaget gradvis ökar produktionen i den nya fabriken och mer besparingar från omstruktureringen kommer i gång", skriver DNB, som i sina estimat spår att omkring 50 procent av målsättningen på kostnadsbesparingar om 750 miljoner kronor realiseras.

Banken tror inte heller att Nobia tvingas till en nyemission. Om bolaget måste ta in kapital bedömer banken att bolaget säljer sin nya fabrik. Bolaget har tidigare uppgett att det skulle överväga en försäljning och leaseback.

"Vi tror att en potentiell försäljning skulle kunna ske tio till tolv veckor efter ett beslut att sälja, vilket skulle förbättra bolagets finansiella position", skriver DNB.

Vidare ser DNB aktien som undervärderad och noterar att den handlas till rabatt mot konkurrenter på tolv månaders framåtblickande p/s-tal och cirka 39 procents rabatt på p/e för 2025.

"Vi anser också att aktien är fundamentalt felprissatt givet att vi förväntar oss att bolaget så småningom kommer tillbaka till ett mer normalt intjäningsmönster", skriver bolaget.

Under fredagsförmiddagen noteras Nobia 13 procent upp till 19:50 kronor.Direkt-SE