NIKOLA: I INTENTIONSAVTAL FÖR UTVECKLING AV VÄTGASMACKAR

2021-09-30 14:14:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska Nikola, som utvecklar lastbilar som drivs på vätgas, har tecknat samförståndsavtal med drivmedelsinfrastrukturbolaget Opal om utveckling av vätgasmackar.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Avtalet innebär att Nikola och Opal ska skapa en infrastruktur som ska accelerera vätgas som drivmedel för tunga fordon som är klimatneutrala, skriver Nikola.

Opal är bland annat verksamma inom området förnybar naturgas, som kan användas till att producera vätgas.

Nikola har slutit avtal med norska Nel i fråga om elektrolysörer, som nyttjas för produktionen av vätgas. I de lastbilsprototyper som framställts finns också bränsleceller från svenska Powercell.

Mest känt är dock Nikola för den skandal som briserade i bolaget under 2020, då bolaget, dess grundare och dåvarande ordförande Trevor Milton anklagades för bedrägeri och för att kraftigt ha överdrivit tekniska framsteg i de produkter som fortsatt inte satts i tillverkning.

Sedan skandalen, som började nystas upp när blankarspecialisten Hindenburg Research släppte en rapport där Nikola kallades för "en intrikat svindel", har Trevor Milton lämnat bolaget. Börsvärdet har fallit med ungefär 70 procent sedan publiceringen i september 2020.

På torsdagen var aktien upp med omkring 3 procent i den amerikanska förhandeln.Direkt-SE