Miljardköp lyfter Nibe

Publicerad 2014-06-23 15:25

Aktier Nibes aktie var upp drygt 4 procent en stund efter beskedet om förvärv av amerikanska Waterfurnace för motsvarande drygt 2,4 miljarder kr.

Nibe köper kanadensiska Waterfurnace för 30:60 kanadadollar per aktie i ett kontantbud, motsvarande totalt cirka 2,4 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Aktieägare i Waterfurnace, inklusive bland annat styrelsen och ledningen, som tillsammans innehar 25 procent av aktierna i bolaget, har sagt att de ska acceptera Nibes bud.

Slutförandet av affären kräver godkännande av två tredjedelar av aktieägarna i Waterfurnace. En extra bolagsstämma väntas hållas i augusti för att rösta i ärendet.

”Jag anser att det är ett övertygande erbjudande för våra aktieägare och jag är säker på att Waterfurnace och dess anställda har hittat en enastående strategisk partner i Nibe”, skriver Waterfurnace vd Tom Huntington.

Waterfurnace, som bland annat tillverkar geotermiska kylnings- och värmelösningar, omsatte 119 miljoner amerikanska dollar 2013 med en ebit-marginal på 17 procent. Bolaget har 267 anställda.

Waterfurnace kommer att bedriva verksamheten som en separat enhet och kommer att befinna sig under Nibes affärsområde Energy Systems.

Nibe skriver att bolaget har som avsikt att utveckla verksamheten som en tillväxtplattform.

”Affären är Nibes största i Nordamerika hittills och bygger på vår position som en marknadsledare för hållbara energilösningar”, skriver Gerteric Lindquist.