Nedåt på Wall Street

Publicerad 2014-06-12 06:24

Börsen De ledande indexen på USA-börserna stängde onsdagens handel i negativt territorium, efter att en sänkt prognos över tillväxten i den globala ekonomin från Världsbanken minskat riskaptiten.

Dow Jones Industrial Average tappade 0,6 procent till indexnivån 16.845, medan det bredare S&P 500 sjönk 0,4 procent till 1.944. Tekniktunga Nasdaq Composite var samtidigt ned 0,1 procent på nivån 4.332.

Omsättningen var 510 miljoner på New York Stock Exchange och 1,7 miljarder på Nasdaq.

”Nedåtrörelsen har att göra med Världsbanken som sätter press med oro kring tillväxten. Investerarna handlar lite trevande i en marknad som ligger kring de högsta nivåerna någonsin med utsikter för låg tillväxt”, sade Robert Pavlik, marknadsstrateg vid Banyan Partners i New York, till Bloomberg News.

Huvudnyheten på makrofronten var alltså att Världsbanken skruvat ned sin prognos över BNP-tillväxten i den globala ekonomin till 2,8 procent, från tidigare 3,2 procent, efter nedreviderade utsikter för USA, Ryssland, Kina, Brasilien och Indien. Dåligt väder i USA, turbulens på finansmarknaderna och konflikten i Ukraina har gjort att starten på detta år varit ojämn, menade Världsbanken i sin rapport.

Den amerikanska makrofronten var annars tunn på onsdagen. På torsdagen väntas dock veckovis data över nyanmälda arbetslösa, såväl som detaljhandelssiffror och importpriser för maj.

Verkstad, råvaror och banker gick svagast bland sektorerna i onsdagens handel, medan olja/gas-sektorn var ensam på plus.

En av aktierna som tappade var Bank of America, efter att uppgifter till New York Times gjort gällande att det amerikanska justitiedepartementet kan komma att kräva omkring 17 miljarder dollar av banken för att nå förlikning i en konflikt om dess hantering av bolån före finanskrisens utbrott. Aktien tappade 2,1 procent.

En annan aktie på minus var hotellkedjan Hilton. Aktien sjönk 2,7 procent, efter att private equity-bolaget Blackstone bjudit ut 90 miljoner aktier till försäljning i bolaget som börsnoterades i slutet av 2013.

I fokus var också General Electric efter att Siemens meddelat att det för samtal med Mitsubishi Heavy Industries om ett gemensamt bud på Alstoms energitillgångar. General Electric är också intresserat av det franska industri- och kraftkonglomeratet och har lagt ett bindande bud på energitillgångarna värt 19 miljarder dollar. GE-aktien hittades drygt 1 procent lägre vid stängning.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåriga statsobligationen ned 1 punkt till 2,63 procent.