Uppåt i USA

Publicerad 2014-11-21 06:49

Börsen De amerikanska börserna stängde torsdagens handel på plus, efter att stark makrodata från USA överskuggat oro för svagare tillväxt globalt sett.

Både Dow Jones Industrial Average och det bredare S&P 500 steg 0,2 procent till nivåerna 17.719 och 2.053. Båda noteringarna utgjorde också nya rekordhögsta för indexen. Nasdaq Composite ökade samtidigt 0,6 procent till nivån 4.702.

Omsättningen uppgick till 650 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1.650 miljoner på Nasdaq.

När USA-handeln inleddes noterades de ledande handelsplatserna i Europa på klart minus, i spåren av nedslående PMI-siffror från såväl eurozonen som Kina.

De amerikanska indexen följde till en början utvecklingen, men vände sedan uppåt efter ett knippe stark inhemsk makrostatistik. Bland annat landade både ledande indikatorer och bostadsförsäljning på högre nivåer än väntat för oktober efter en dryg halvtimmes handel. Av det mer spektakulära slaget var samtidigt Philadelphia Feds månatliga index över den ekonomisk aktivitet i näringslivet – indexet steg till nivån 40,8 från föregående månads notering 20,7 och noterades därmed på den högsta nivån på över 20 år.

”Vändningen från var vi var i morse var anmärkningsvärd, det visar att det finns styrka och att statistiken dämpar marknadens tillväxtoro. Vi har fått viss bekymrande data från Europa och detsamma gäller för Kina men siffrorna från USA fortsätter att vara blandade eller bra”, sade Paul Zemsky, strateg vid Voya Investment, till Bloomberg News.

Sett till sektorerna gick energi och råvaror starkt, medan telekombolag tappade mest överlag.

Inom Dow Jones var Intel bästa aktie med en uppgång på dryga 5 procent. Bolaget kommunicerade på torsdagen en ny intäktsprognos för nästa år, en prognos som var något starkare än väntat. Dessutom föreslogs en höjning av utdelningen.

En annan aktie med god utveckling var Best Buy. Hemelektronik- och vitvaruåterförsäljaren rapporterade på torsdagen ett högre resultat än väntat för det tredje kvartalet, understött av överraskande stark försäljning av tv-apparater och surfplattor. Aktien steg 7,0 procent.

Generellt sett har rapportperioden överraskat på ovansidan, enligt Bloombergs sammanställning. 79 procent av bolagen inom S&P 500 har slagit analytikernas förväntningar för kvartalets resultat, medan 60 procent överträffat förhandstipsen för intäkterna.

På räntemarknaden sjönk räntan på en tioårig amerikansk statsobligation med 2 punkter till 2,33 procent.