Börslyft efter Fed

Publicerad 2014-05-22 08:18

USA-börs USA-börserna steg på bred front under onsdagen. Feds protokoll från det senaste räntemötet, kvällens makrohöjdpunkt, innehöll inga egentliga nyheter, och börserna tickade på något högre.

På bolagsfronten gick Netflix starkt efter att expansionsplaner offentliggjorts.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde 1,0 procent högre på indexnivån 16.533, medan det bredare S&P 500 avancerade 0,8 procent till 1.888. Tekniktunga Nasdaq Composite stärktes 0,9 procent till 4.109.

Omsättningen var 580 miljoner aktier på New York-börsen och 1,7 miljarder på Nasdaq.

”Det var inga större överraskningar i protokollet. Det var mer av samma och det innebära mer duvaktiga uttalanden. Vi fortsätter tro att den inhemska aktiemarknaden kan klättra högre. De underliggande faktorerna är goda”, sade Darrell Cronk, chefsinvesterare på Wells Fargo Private Bank, till Bloomberg News.

I protokollet från Feds räntemöte i slutet av april framgick att centralbanken anser att det inte är någon risk för ett plötsligt språng i inflationen. Då takten är en bra bit under målet om 2 procent behöver Fed inte välja mellan att försöka uppnå detta mål eller målet om full sysselsättning.

Vidare framgick att Federal Reserve diskuterade en eventuell räntehöjning, men det fanns inga klara indikationer om när det skulle kunna ske. Däremot presenterades olika verktyg som skulle kunna användas för en normalisering av penningpolitiken.

Vidare bland Fed-nyheter sade Fed-chefen i Minneapolis, Narayana Kocherlakota, att centralbankens inflationsmål kan dröja så länge som till 2018. Han sade även att Fed kan behöva hålla inflationen högre än 2 procent för att kompensera den långvariga perioden av låg takt.

På bolagsfronten var smyckestillverkaren Tiffany lyckosam när aktien klättrade 9,2 procent efter att rapporten för det första kvartalet innehållit ett resultat klart över analytikernas prognoser.

Hemmafixarkedjan Lowe’s backade 0,2 procent efter att ha redovisat en lägre försäljning än väntat.

Netflix stärktes 5,1 procent. Tv- och filmtjänsten meddelade på onsdagen att den ska expandera i Europa, och med det finnas tillgänglig i bland annat Frankrike och Tyskland senare i år.

Inom storbolagsindexet steg oljebolagen Exxon och Chevron kring 1,4 procent. Oljepriset steg kraftigt på onsdagen till följd av en rejäl nedgång i de amerikanska lagren förra veckan.

Starkaste aktie i Dow Jones var dock Goldman Sachs som avancerade 1,9 procent. Endast två aktier återfanns på röda siffror: AT&T som sjönk 0,7 procent och Wal-Mart som noterades strax under oförändrat.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation upp 3 punkter till 2,53 procent.