NEW YORK: UPPÅT MED DEFENSIVA BOLAG I TOPP, S&P 500 +0,3%

2022-06-23 16:19:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna inledde torsdagen uppåt. Arbetslösheten i USA förblev oförändrad sedan förra veckan och defensiva bolag sågs överprestera index.

Vid 16.10-tiden hade Dow Jones industriindex ökat 0,4 procent till 30.590. Nasdaqs tekniktunga kompositindex steg 0,6 procent till 11.116, samtidigt som S&P 500 var upp 0,3 procent till 3.772.

Fedchefen Jerome Powell sade under sin utfrågning i senaten på onsdagen att branta räntehöjningar kan leda till en recession och att uppgiften att få till en mjuklandning för ekonomin är "väldigt utmanande".

"Bekräftelsen av Feds åtagande att få ner inflationen och att recession är en risk bidrar till oron för tillväxten som återigen är det huvudsakliga orosmomentet", sade Esty Dwek, investeringschef vid Flowbank, till Bloomberg News.

På torsdagen väntas utfrågningen av Powell fortsätta, men denna gång i representanthuset.

Vidare på makrofronten var antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA var oförändrat förra veckan och uppgick till 229.000 personer.

Analytiker hade räknat med 227.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Bland bolagsnyheter har oraklet från Omaha, Warren Buffett med sitt investmentbolag Berkshire Hathaway, ökat innehavet i Occidental Petroleum till 16,3 procent. Oljebolaget adderade 2,0 procent.

Defensiva, konjunkturokänsliga bolag sågs överprestera index. Läkemedelssektorn inom S&P 500 steg 1,4 procent samtidigt som bolag inom konsumentvaror var upp 1,3 procent. Walmart var upp 1,5 procent medan Unitedhealth Group steg 1,8 procent.

Molndatabolaget Snowflake handlas upp 8,6 procent efter att JP Morgan höjt sin rekommendation för aktien till övervikt. Analyshuset menar att aktien är attraktivt värderad och att bolaget har hög kundnöjdhet.

Även kontorsdelningsföretaget Wework steg 6,7 procent i samband med en rekommendation. Credit Suisse inledde en bevakning av aktien med rekommendationen outperform. Orsaken uppges vara att bolaget gynnas av hybridarbete och demografiska trender.

Konsultfirman Accenture backade 2,2 procent efter rapport. Bolaget levererade starkare resultat än väntat för kvartalet, men det påverkades av att bolaget lämnat Ryssland. Accenture sänkte den övre delen av prognosintervallet för helåret till följd av större negativa valutaeffekter än väntat.

Den amerikanska tioårsräntan sjönk 12 punkter till 3,03 procent.


Graf: S&P 500 torsdagen den 23 juni.

image

Källa: Infront.Direkt-SE