Blandat på Wall Street

Publicerad 2014-05-09 06:36

Börsen Efter en rejält volatil handelsdag stängde de ledande amerikanska indexen på blandade nivåer på torsdagen. I centrum stod ECB:s räntebesked och på bolagsfronten rusade AT&T efter rykten om förvärv.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,2 procent på indexnivån 16.551, samtidigt som det bredare S&P 500 backade 0,1 procent till 1.876. Tekniktunga Nasdaq Composite föll 0,4 procent till 4.051.

Omsättningen var 690 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2,4 miljarder på Nasdaq.

”Vi har en del volatilitet framför oss, jag litar inte på teknikaktierna. Momentumaktier kommer få en tuff tid framöver”, sade Chris Gaffney, senior marknadsstrateg på Everbank Financials, till Bloomberg News.

USA-börserna öppnade med klar optimism, efter att Europabörserna stigit med bakgrund av ökade stimulansförhoppningar. Vid ECB:s räntebesked sade Mario Draghi att räntorna kommer hållas på nuvarande nivåer eller lägre under en ”utdragen tid”. Han sade vidare att centralbanken står redo att stödja ekonomin ytterligare vid behov.

En nedgång på USA-börserna kunde sedan skönjas efter att USA:s finansdepartement avslutat sin auktion av statsobligationer med löptider på 30 år. Räntenivåerna var de lägsta sedan i juni.

Vidare på amerikanska makrofronten visade statistik från USA:s finansdepartement att det var färre nyanmälda arbetslösa under förra veckan än väntat.

På bolagsfronten var teleoperatören AT&T starkaste aktie i Dow Jones med en uppgång på 1,8 procent. Enligt uppgifter förhandlar AT&T om att förvärva satellit-tv-bolaget DirectTV. DirectTV backade 3,6 procent till motsvarande ett marknadsvärde om 43,4 miljarder dollar.

AT&T:s sektorkollegan Verizon hakade på uppgången och steg 0,8 procent.

Längst ned i Dow Jones återfanns läkemedelsbolaget Merck och hälsoförsäkringsbolaget Unitedhealth som backade 1,2 respektive 1,3 procent.

Även oljebolagen Chevron och Exxon hade en tyngre handelsdag med minus 0,9 respektive 0,8 procent.

Inom Nasdaq 100 var Tesla sämste aktie med ett tapp på 11,3 procent. På onsdagskvällen meddelade elbilstillverkaren att efterfrågan under det första kvartalet tyngdes av bristande tillgång på batterier.

Twitter och Groupon, som har några tunga handelsdagar bakom sig, återhämtades med uppgångar på 4,2 respektive 6,1 procent. Facebook raderade dock ytterligare 1,1 procent.

Klädkedjan Gap redovisade efter stängning en försäljningsökning i jämförbart butiksbestånd på 9 procent för april. Analytikerna hade räknat med en nedgång på en halv procent. Aktien steg 1,2 procent inför siffrorna och fortsatte klättringen i efterhandeln.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation upp 3 punkter till 2,61 procent. Även den trettioåriga steg 3 punkter, till 3,45 procent.