Blandat på Wall Street

Publicerad 2014-07-29 08:07

Börsen USA-börserna noterade små nettorörelser på måndagen, efter att de inledande nedgångarna gröpts ur, under en handelsdag då investerarna vägde sämre husdata än väntat mot en livlig förvärvsaktivitet.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,1 procent upp till nivån 16.982, medan det bredare S&P 500 var oförändrat på 1.979. Det tekniktunga Nasdaq Composite var samtidigt ned 0,1 procent till nivån 4.445.

Omsättningen uppgick till 530 miljoner aktier på New York-börsen och till 1,8 miljarder på Nasdaq.

”Marknaden har varit gynnsam. Ekonomiska data har varit bra, och likaså rapporterna. Det finns en viss geopolitisk oro, men vi är på rätt väg och jag tycker att andra halvan av det här året ser ut som att vi kommer få ett gradvis förbättrat år”, sade Sam Wardwell på Pioneer Investments till Bloomberg News.

Hittills har runt 78 procent av de amerikanska bolagen rapporterat över analytikernas vinstprognoser, medan runt 66 procent har presterat över intäktsförväntningarna.

På makrofronten kom Markits preliminära tjänste-PMI för juli in oförändrat på 61,0 jämfört med månaden före, vilket var något bättre än förväntat. Antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder sjönk däremot oväntat med 1,1 procent i juni jämfört i maj, medan prognosen pekat mot en uppgång om 0,5 procent.

Bland enskilda bolag gick de två ledande amerikanska bostadssajterna samman när Zillow meddelade att man köper Trulia för 3,5 miljarder dollar. Trulia steg därefter 14,7 procent, medan Zillow var upp runt 1 procent.

Vidare rusade lågpriskedjan Family Dollar runt 25 procent efter att bolaget blivit uppköpt av sektorkollegan Dollar Tree för 9,2 miljarder dollar. Köpeskillingen innebär en premie på nära 23 procent jämfört med Family Dollars aktiekurs vid fredagens stängning.

Cummins, som tillverkar dieselmotorer, backade 3,2 procent trots en på papperet stark rapport. Credit Suisse skrev emellertid i en analys att efter justeringar så missar Cummins marknadens vinstprognos.

Tesla var upp 0,5 procent efter uppgifter i media om att Panasonic, som redan är huvudleverantör av battericeller till Tesla, ska investera mellan 200-300 dollar i Teslas amerikanska batterifabrik.

Tyson Foods var upp 2,6 procent efter att bolaget meddelat man säljer sin fågeluppfödningsverksamhet i Brasilien och Mexico för 575 miljoner dollar, för att i stället satsa på en expansion inom färdigmat.

Räntan på en amerikansk tioårig statsobligation var upp 1 punkt till 2,48 procent.