Rapporter sänkte i USA

Publicerad 2014-05-21 07:37

Börsen USA-börserna backade på tisdagen, med en klart accelererande nedgång under de sena handelstimmarna. Kvartalsrapporter under förväntningarna och sjunkande försäljning för Caterpillar bidrog till att dämpa rådande optimism på börsen.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,8 procent på indexnivån 16.374, samtidigt som det bredare indexet S&P 500 backade 0,7 procent till 1.873. Även tekniktunga Nasdaq Composite föll 0,7 procent till 4.097.

Omsättningen var 610 miljoner aktier på New York-börsen och 1,8 miljarder på Nasdaq.

”Vad vi ser är en omvärdering av tillväxtutsikterna för resultat. Det är inte en fråga om vi kommer växa, för det gör vi, snarare om vinsterna kommer att växa så snabbt som vi tidigare trott”, sade Brad McMillan, chefinvesterare för Commonwealth Financial Network, till Bloomberg News.

Kontorsutrustningsförsäljaren Staples och klädkedjan Urban Outfitters redovisade båda resultat för det första kvartalet som landade under marknadens prognoser. Staples rasade nära 13 procent medan Urban Outfitters föll 8,8 procent.

Även byggvaruhuskedjan Home Depot presenterade en rapport som var under förväntningarna, men däremot höjdes vinstprognosen för helåret till 4:42 dollar per aktie från 4:38 dollar. Aktien stärktes 1,9 procent och var med det starkast i Dow Jones.

Längst ner i storbolagsindexet återfanns Caterpillar som tappade nära 4 procent. Maskintillverkaren redovisade en global maskinförsäljning som sjönk 13 procent under perioden februari-april.

Vid sidan av Home Depot steg endast Procter & Gamble och Walt Disney inom Dow Jones Industrial Average med uppgångar på 0,4 respektive 0,1 procent. Intel stängde oförändrat.

På den amerikanska makrofronten visade siffror från ICSC att försäljningen i de amerikanska affärskedjorna steg med 2,4 procent vecka 20 jämfört med motsvarande vecka i fjol. Jämfört med veckan före backade dock försäljningen 1,3 procent.

Johnson Redbooks index visade att detaljhandeln steg 3,9 procent under vecka 20.

Vidare höll Fed-företrädare positiva tongångar om den amerikanska ekonomin.

Charles Plosser, Fed-chef i Philadelphia, sade att Feds prognos om en arbetslöshet om 6,2 procent vid årets slut kan vara väl pessimistisk, och att en nivå under 6 procent inte är en omöjlighet. Han menade att styrkan i ekonomin kan innebära en räntehöjning tidigare än väntat, snarare än att den skulle komma senare.

Även William Dudley, Fed-chef i New York sade att en räntehöjning kan komma tidigare än väntat utifall ekonomin visar sig vara starkare än bedömt. Om fallet skulle vara det omvända kan räntehöjningen dröja menade han.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation ned 2 punkter till 2,53 procent.