Stilla på Wall Street

Publicerad 2014-08-07 07:05

Börsen De amerikanska börserna pendlade kring nollstrecket på onsdagen, och stängde handeln i trakterna därikring. Uppgångar i finans- och energiaktier gav stöd, samtidigt som situationen i Ukraina gjorde handeln försiktig.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 0,1 procent till indexnivån 16.443. Det bredare S&P 500 var samtidigt oförändrat vid 1.920, medan tekniktunga Nasdaq Composite rörde sig 0,1 procent högre, till nivån 4.355.

”Det finns pengar vid sidlinjen som letar efter en möjlighet att komma tillbaka in i marknaden. Det kan vara så att vi ser värdeinvesterare kliva in här. Den korrektion vi fått har så här långt varit nog för att locka till sig åtminstone några investerares uppmärksamhet”, sade Kevin Caron, förvaltare vid Stifel Nicolaus, till Bloomberg News.

Börserna tappade under tisdagens handel till de lägsta nivåerna på två månader, efter att polska regeringsföreträdare varnat för att ryska trupper samlats vid gränsen till Ukraina, och delar av den oron höll sig kvar på onsdagen.

”Vi har anledningar att misstänka – vi har fått information de senaste timmarna – att risken för en direkt intervention är klart högre än den var för några dagar sedan”, förtydligade Polens premiärminister Donald Tusk vid en presskonferens på onsdagen.

Sett till sektorerna inom S&P 500 gick energirelaterade aktier starkt, efter betydande nedgångar under såväl tisdagens session som hela förra veckan. Marathon Oil och Noble Energy var två aktier som steg, med uppgångar på 1,2 respektive 0,8.

I nyhetsflödet upptog samtidigt en rad besked från förvärvsfronten investerarnas intresse.

Efter USA-börsernas stängning på tisdagen meddelade teleoperatören Sprint att det drar sig ur köpet av sektorskollegan T-Mobile USA. Köpet, som skulle slå samman den tredje och fjärde största mobiloperatören i USA, har varit på tapeten i över ett halvår, och intensifierades i början av juni i år. Sprint-aktien tappade 19 procent under dagens handel, medan T-Mobile USA föll 8 procent.

Rupert Murdochs mediekoncern 21st Century Fox meddelade samtidigt att man drar tillbaka sitt uppköpsbud på Time Warner, efter att Time Warners ledning och styrelse ”vägrat att inleda samtal med oss för att diskutera ett övertygande erbjudande”, enligt 21st Century Fox. 21st Time Warner rasade 13 procent till följd av beskedet.

Vidare på företagstransaktionsfronten meddelade apotekskedjan Walgreens att det använder en option som ger bolagets möjlighet att köpa de återstående 55 procenten av den brittiska sektorskollegan Alliance Boots för cirka 5,4 miljarder dollar.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation ned 2 punkter till 2,47 procent.