Blandat i USA

Publicerad 2014-08-25 08:12

Börsen De amerikanska börserna handlades i ett tätt spann kring nollstrecket i låga volymer under fredagens handel, och stängde därikring med en viss dragning nedåt.

I centrum stod kommentarer från Fed-ordföranden Janet Yellen och ECB-chefen Mario Draghi vid centralbankskonferensen i Jackson Hole, såväl som rapporter från konflikten i Ukraina.

Dow Jones Industrial Average sjönk 0,2 procent till indexnivån 17.013, medan tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,1 procent till 4.539. S&P 500 tappade samtidigt 0,2 procent till 1.988, efter att indexet stängt torsdagens handel på den högsta nivå som uppmätts, med stöd av starka makrodata över arbets- och bostadsmarknaden och tillverkningsindustrin.

Omsättningen var relativt låga 480 miljoner aktier på New York-börsen och 1,3 miljarder på Nasdaq.

Janet Yellen betonade i sitt anförande i Jackson Hole att den amerikanska ekonomin gjort framsteg i återhämtningen, men att ett ”betydande” underutnyttjande av resurserna på arbetsmarknaden fortfarande råder. När det gäller styrräntorna sade centralbankschefen att man inte har något ”mekaniskt svar” på frågan när det är dags för en höjning, och att det måste vara säkert att ekonomin är på fast mark innan någon sådan kan komma på fråga.

Mario Draghi betonade å sin sida, i ett separat anförande några timmar senare, att ECB står redo att stimulera ekonomin ytterligare, samtidigt som han vädjade till regeringarna i eurozonen att göra sitt för att bidra till återhämtningen.

På makronivå riktades också fokus mot konflikten i Ukraina. De amerikanska indexen tog ett litet kliv nedåt efter att Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen sagt att man noterat stora överföringar av avancerade vapen till de ryska separatisterna och en ”alarmerande uppbyggnad” av ryska trupper nära gränsen.

”Yellen sade ingenting som rörde marknaderna på något dramatiskt sätt, så nyheterna från Ukraina tog lite mer av rubrikerna”, sade Joe Bell vid Schaeffer Investment, till Bloomberg och trodde vidare att många varit benägna att ta hem vinst inför helgen efter en vecka av börsuppgångar.

Bland bolagsnyheterna framkom att klädkedjan Gaps resultat blev 0:70 dollar per aktie för det andra kvartalet, vilket var strax över såväl bolagets egna preliminära siffra som konsensusförväntningen bland analytiker. Aktien handlades upp 5,2 procent.

En annan detaljhandelsaktie som gick starkt var Ross. I fredagens rapport var resultatet högre än marknaden räknat med, samtidigt som bolaget höjde sin prognos för helåret. Aktien steg 7,4 procent.

Apple drog också till sig en del uppmärksamhet på fredagen, efter att Reuters med hänvisning till anonyma källor rapporterat om att företagets leverantör har problem med att få fram tillräckligt med skärmar inför lanseringen av Iphone 6 nästa månad. Aktien rörde sig dock upp 0,7 procent.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation ned 1 punkt till 2,40 procent.