New Wave rusar efter rapport

Publicerad 2009-08-25 11:36

Profil- och detaljhandelskoncernen New Wave minskar både vinst och omsättning. Finansieringen är dock ordnad och hotet om nyemission tycks nu vara borta. Aktien stiger därför över 10 procent.

New Wave Group redovisar en vinst före skatt på 82,6 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten före skatt på 112,5 miljoner kronor under samma kvartal i fjol.

Omsättningen föll från 1 245 miljoner till 1 023 miljoner kronor.

Trots att resultatet var sämre än väntat rusar New Waves aktie på börsen. Investerarna gläds över att bolaget har träffat en ny överenskommelse om finansiering.
 
Detta ger oss trygghet för de kommande åren även om vi skulle se en ytterligare försämring i konjunkturen, vilket jag i dag dock inte tror”, skriver vd Torsten Jansson i rapporten.

Därmed försvinner farhågorna om att New Wave ska göra en nyemission.

– Vi har det kapital vi behöver, säger Torsten Jansson till SIX.

Sämre försäljning

New Waves försäljning om 1.023 miljoner kronor under det andra kvartalet var också sämre än förväntat. Både vad marknaden räknade med (1.180 enligt SIX Estimates) och vad bolaget själva hade trott.

Men New Wave bedömer inte att man förlorar marknadsandelar, snarare tvärtom. Det uppger New Waves VD Torsten Jansson vid tisdagens rapportpresentation.

– Vi bedömer inte att vi tappar marknadsandelar. Vi har bra koll på våra konkurrenter och om man tittar på dem så är det snarare så att vi vinner andelar, säger Jansson.

Fortsatt svag marknad

Han bedömer att marknaden blir fortsatt svag resten av 2009 och att man trots besparingar och personalminskningar kommer få ett sämre resultat 2009 än föregående år.

”Tredje kvartalet förväntas vara sämre än föregående år medan fjärde kvartalet förväntas vara något bättre än föregående år”, skriver bolaget i sina utsikter för året.

New Wave räknar dock med att tillväxten börjar komma tillbaka under det andra halvåret 2010 och vid 2011 och 2012 ska New Wave vara tillbaka som ett starkt tillväxtbolag. Det säger Tosten Jansson vid tisdagens rapportpresentation.

– Jag tror vi kommer gå ur det här starkare. Vi kommer ha ett helt annat fokus på kassaflöde och inte binda lika mycket kapital, säger Jansson till SIX.

PRIVATA AFFÄRER, TT och Nyhetsbyrån SIX