Aktie Nent gör förändringar i sin produktionsverksamhet som går under namnet Studios. Bolaget avser sälja visa produktionsbolag och samtidigt ta in en ny delägare inom dramaproduktion. Det framgår av ett pressmeddelande.

De produktionsbolag inom Nent som sätts upp på säljlistan är fokuserade på reality, dokumentärer, ”branded entertainment” samt event. Bland de berörda bolagen hittas bland andra Strix och Baluba.

”Försäljningen av dessa verksamheter kommer att ske under det första halvåret 2020”, skriver bolaget.

Parallellt avser Nent alltså att ta in en ”extern partner som delägare i verksamheten för dramaproduktion” och Nent betonar att bolaget ser tillväxtmöjligheter inom manusbaserade dramaproduktioner.

Nents streamingtjänst Viaplay är stor kund till dessa produktionsbolag.

”Verksamheten kommer att fokusera på att utveckla en omfattande uppsättning av nya format och att sälja befintliga format till internationella kunder. Nent Studios verksamheter inom dramaproduktion och -distribution står tillsammans för omkring 45 procent av verksamhetens totala omsättning och merparten av dess lönsamhet”, skriver Nent.

Nents vd Anders Jensen säger i en kommentar att bolaget haft ”diskussioner med flertalet möjliga partners som har visat stort intresse i att investera” i det som ska bli det nya Nent Studios.