Nederlag för regeringen

Publicerad 2013-01-24 07:29

Regeringen förlorade omröstningen om de rödgrönas förslag om kortare betalningstider och uppmanas nu att återkomma med ett nytt förslag om att 30 dagars betalningstid också ska gälla mellan företag.

Det innebär att riksdagen uppmanar regeringen att återkomma med ett förslag där en längsta betalningsfrist på 30 dagar inte kan förhandlas bort i ett avtal mellan två företag.

Regeringen fick dock igenom sitt förslag om att högst 30 dagars betalningsfrist ska vara obligatoriskt när myndigheter köper varor och tjänster av företag.

I debatten inför beslutet säger socialdemokraten Yilmaz Kerimi att en obligatorisk betalningstid på 30 dagar skulle betyda mycket för små- och medelstora företag.

– Vi står på småföretagarnas sida. Regeringen bör komma tillbaka med ett nytt förslag om att 30 dagars betalningstid också ska gälla mellan företag, säger han.

Moderaten Jessika Vilhelmsson försvarar regeringens linje och anser att det är viktigt att slå vakt om företagens avtalsfrihet och möjlighet att avtala om längre betalningstider.