Fonder Nordnets fondsparare satsade framför allt på globalfonder i november medan säljlistan toppades av obligationsfonder. Det visar nätmäklarens färska månadsstatistik. 

När börsen fortsatte upp i november sålde Nordnets kunder i första hand obligationsfonder för att köpa globala aktiefonder. 

– Allt fler fondsparare väljer att handla på vändningen på börsen är här, eller åtminstone att vi passerade en botten i september. Den överraskande låga inflationssiffran från USA i början av november månad tycktes stärka den uppfattningen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i en kommentar. 

Under november var hälften av de tio mest nettoköpta fonderna på nätmäklarens plattform globalfonder, visar bolagets färska månadsstatistik (se tabell längre ned). 

– I uppgången har många insett vikten av att fortsätta vara exponerad mot börsen, för att inte gå miste om viktiga uppgångsdagar, och då ser vi storköp i breda globalfonder, kommenterar Frida Bratt, och fortsätter:

– I dem ges nu en mycket stor exponering mot USA, men vi ser också hur spararna köper rena USA-fonder. USA ligger före övriga när det gäller inflationsbekämpning och räntehöjningar, samtidigt som förhoppningarna om en mjuklandning för ekonomin faktiskt finns kvar. 

Även aktiefonder inriktade på tillväxtmarknader letade sig in på köptoppen. 

– Nedpressade kinesiska techjättar har haft ett stort uppsving i den allmänt ökade riskaptiten, och det har hjälpt tillväxtmarknadsfonderna på traven. Å andra sidan drar den brasilianska börsen med utvecklingen. Bovespabörsen har fallit på grund av farhågor för att den nye presidenten ”Lula” ska bedriva en för expansiv finanspolitik, säger Frida Bratt vidare i en kommentar. 

När det gäller de allra mest sålda fonderna är räntepapper en ”gemensam nämnare”, enligt sparekonomen. 

– När riskaptiten ökar och man tycker sig börja se en ände på räntehöjningarna från framför allt den amerikanska centralbanken svalnar intresset för ränteinslag i portföljen, säger Frida Bratt i en kommentar.

Tabell: Mesta köpta respektive sålda fonderna på Nordnets plattform i november. Källa: Nordnet

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Investerum Basic Value
Länsförsäkringar Global Index SEB Korträntefond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index Storebrand FRN Företagsobligation
Öhman Emerging Markets Amundi Funds Volatil World
Swedbank Robur Access Asien SEB Asset Selection
Storebrand USA Amundi Funds Cash
Storebrand Global All Countries Vontobel Community
Öhman Global Multicooperation GAM Commodity
Spiltan Globalfond Investmentbolag JPM Emerging Middle East Equity
DNB Global Indeks Lynx Dynamic