Spara Kunder hos Avanza kan via nätmäklarens plattform öppna sparkonton hos olika nischbanker. Men räntan är betydligt lägre än som direktkund i bolagen – i vissa fall uppgår skillnaden till hela 0,85 procentenheter. För besväret får nätmäklaren en "distributionsersättning", uppger Avanzas ir-chef Sofia Svavar utan att specificera vilka belopp det rör sig om.

Den som är kund hos Avanza kan med några få knapptryckningar öppna och flytta över kapital till ett sparkonto på plattformen. Produkten går under namnet ”Sparkonto+”. Men de sparkonton som aktie- och fondmäklaren förmedlar via olika nischbanker har betydligt lägre ränta jämfört med vad kunden får genom att vända sig direkt till de aktörer som Avanza samarbetar med.

Exempelvis får Avanza-kunder som öppnar ett rörligt sparkonto på plattformen via nischbanken Nordax en ränta på 1,15 procent. Direktkunder hos Nordax får 2 procents ränta på samma konto – en skillnad på hela 0,85 procentenheter.

I produktbeskrivningen uppger Avanza att fördelen med ett sparkonto på plattformen är att det underlättar ”interna överföringar”. Men nätmäklaren erbjuder även sparkonton med en bindningstid på upp till 2 år via nischbankerna, även här till lägre ränta – uppemot 0,55 procentenheter – än om man vänder sig direkt till aktörerna, utan möjlighet att låsa upp sparandet i förtid.

– Avanza är i första hand en plattform för investeringar i värdepapper. Vi erbjuder inga konsumtionslån och har därför inte möjlighet att erbjuda de bästa sparräntorna. Erbjudandet med Sparkonto+ är en möjlighet för våra kunder att ändå få ränta på sin likviditet, uppger Avanzas ir-chef Sofia Svavar i ett mejlsvar till Privata Affärer.

Att ha oplacerade medel på ett investeringskonto är en direkt usel affär eftersom innehavaren betalar skatt på kapitalet.

I samma produktbeskrivning tydliggör Avanza att det är bolagen själva som bestämmer räntan på de sparkonton som nätmäklaren förmedlar. Nätmäklaren får i sin tur en ”distributionsersättning” från bankerna, uppger Sofia Svavar utan att specificera vad det rör sig om för belopp.

– Vi får en distributionsersättning via våra samarbetspartners, men denna påverkas inte av ränteförändringar eller räntorna i deras egna kanaler.

På den direkta frågan om ersättningen är mellanskillnaden på räntan hos de enskilda bankerna och via Avanza svarar Sofia Svavar nej. Privata Affärer har även frågat hur många av Avanzas kunder som öppnat ett rörligt respektive bundet sparkonto på plattformen, men där nöjer sig ir-chefen med svaret att ”den absoluta merparten av inlåningen inom Sparkonto+ ligger på rörliga sparkonton”.

– Vi hoppas kunna få in fler aktörer inom Sparkonto+ på plattformen för att konkurrensen dem emellan ska bli bättre och att vi därmed ska kunna erbjuda ännu bättre räntor till våra kunder, skriver hon vidare i mejlet.

Tabeller: Ränteskillnaden för sparkonto via Avanza och direkt hos aktören

Rörligt via Avanza (%) Direktkund (%) Diff (pe)
Santander 1,15 1,95 0,80
Collector 1,15 1,20 0,05
Nordax 1,15 2,00 0,85
Klarna 1,15 1,50 0,35
Froda 1,15 1,10 -0,05
Resurs 1,15 1,85 0,70

 

1 år via Avanza (%) Direktkund (%) Diff (pe)
Collector 2,60 3,05 0,45
Nordax 2,10 2,50 0,40
Klarna 2,60 2,90 0,30
Froda 2,60 3,15 0,55

 

2 år via Avanza (%) Direktkund (%) Diff (pe)
Collector 2,95 3,26 0,31
Nordax 2,95 3,15 0,20
Klarna 2,95 3,16 0,21