Pensioner Nätmäklaren Nordnet med sparekonomen Frida Bratt i spetsen arbetar nu aktivt för att driva opinion mot regeringens flytträttsförslag. På måndagsförmiddagen lämnade Frida Bratt in Nordnets ”eget” remissvar till Per Bolund, finansmarknadsministern.

Det förslag regeringen lagt kommer inte att ge en effektiv flytträtt då det utgår från branschaktörernas perspektiv, och tillåter att de stora pensionsjättarna fortsätter ta ut höga kostnader för den som vill flytta sin pension, anser Nordnet.

– Förslaget innebär att spararen straffas för de provisioner som pensionsbolaget en gång betalat ut för att få spararen som kund. Det är helt fel att spararen ska få stå till svars för det, säger Frida Bratt.

Kosta max 500 kr

Hon menar att en riktigt effektiv flytträtt måste vara tydlig, och kunna beskrivas i kronor och ören.

– Vi kräver att en flytt ska kosta max 500 kr, och vi kräver att detta självklart ska gälla allt pensionskapital, också fondförsäkringar tecknade före 2007, säger Frida Bratt.

I den egna remissen kräver Nordnet också att flytträtten ska gälla alla fondförsäkringar, privata pensionsförsäkringar och IPS-konton, oavsett när de tecknats. Det måste också gå att flytta sina försäkringar på kort tid, max två månader.

Flytträtten bör även omfatta så kallade fribrev inom kollektivavtalad försäkring och kravet på tidigare arbetsgivares underskrift vid flytt måste tas bort, enligt Nordnet.