Börs Den amerikanska börsoperatören Nasdaq, som bland annat kontrollerar Stockholmsbörsen, har bestämt sig för att införa striktare regler vid börsnoteringar - regler som bland annat kommer att göra det svårare för kinesiska bolag att söka listning i New York.

Det rapporterar Reuters med hänvisning till källor med insyn i ärendet.

Det nya regelverket, som inte nämner Kina specifikt, innebär bland annat att bolag från vissa länder som söker börsnotering måste ta in minst 25 miljoner dollar via den nyemission som föregår noteringen. Det är första gången Nasdaq inför en sådan regel. Börsoperatören har dock så sent som i fjol infört regler som ska stoppa små kinesiska bolag, med befarat låg likviditet och tunn handel, från att listas.

Av de 155 kinesiska bolag som noterats på Nasdaq sedan år 2000 har 40 inte nått 25-miljoner dollarsgränsen.

De nya reglerna kan ses mot bakgrund av den på nytt tilltagande spänningen mellan USA och Kina. Mer specifikt har skandalen kring den kinesiska Starbucks-konkurrenten Luckin’ Coffee, som erkänt att bolaget fabricerat försäljningssiffror, skakat Wall Street, skriver Reuters.

De föreslagna reglerna innebär också att revisorerna för företag som söker börsintroduktion måste försäkra sig om att även prospektens internationella enheter följer internationella standarder.