Börsen Torkan på den svenska noteringsmarknaden kan upphöra i mitten på nästa år, enligt börsoperatören Nasdaq. Det rapporterar Bloomberg. 

Efter rekordåret ifjol har noteringsmarknaden i Norden torkat upp fullständigt under 2022. Endast 45 bolag har börsnoterats i regionen i år och företagen har sammanlagt tagit in 1,9 miljarder dollar, motsvarande drygt 19,9 miljarder kronor till dagens växelkurs, visar marknadsstatistik från Bloomberg. Det är den lägsta siffran under den senaste tioårsperioden.

Men noteringsfrossan kan snart vara över, enligt Håkan Sjögren på börsoperatören Nasdaq. Han ansvarar för börsnoteringar i Sverige, regionens största aktiemarknad. 

I en intervju med Bloomberg uppger Håkan Sjögren att marknaden kan vakna till liv i mitten på nästa år givet att osäkerheten kring värderingarna minskar. 

– Jag är säker på att vi kommer se att många processer inleds under första kvartalet följt av noteringar i slutet av maj och förhoppningsvis under de tre första veckorna i juni, säger han till nyhetsbyrån och tillägger att det i synnerhet gäller om utsikterna förbättras och inflationstrycket minskar. 

Orsaken till att 2022 blev ett sådant svagt noteringsår är Rysslands invasion av Ukraina och den höga inflationen som skapade ”för mycket osäkerhet kring värderingarna”, enligt Nasdaq-chefen. 

Under förra året togs hela 243 bolag upp till handel på de nordiska börserna. Totalt reste företagen 29,9 miljarder dollar i samband med sina noteringar, motsvarande drygt 313 miljarder kronor till dagens växelkurs, enligt Bloomberg. Volvo Cars börsnotering var den absolut största.