Motsättningar inom eurogruppen

Publicerad 2012-07-09 08:40

Skuldkrisen Eurokrisen skapar allt bittrare spänningar mellan nord och syd. – Olämpligt, fräser Italiens premiärminister Mario Monti mot "nordiska länder".

Monti träffade på söndagen Frankrikes finansminister Pierre Moscovici i Aix-en-Provence och uttryckte sin oro över att räntorna på spanska och italienska statsobligationer återigen nått de höga nivåer som gällde före EU-toppmötet för en dryg vecka sedan.

– Enligt min mening beror det på flera faktorer, bland annat på kommentarer som jag tycker är olämpliga från politiska auktoriteter i nordiska länder, sade Monti.

Framför allt är det i Finland och Nederländerna som kritik och ovilja hörts kring vissa av de beslut som fattades på EU-toppmötet. I fredags uppgavs den finländska finansministern Jutta Urpilainen (S) ha sagt i en intervju med tidningen Kauppalehti att Finland hellre skulle lämna eurozonen än betala andra länders skulder.

I Tyskland tycker samtidigt nästan hälften av de tillfrågade, 49 procent, i en opinionsmätning att eurozonen skulle klara sig bättre utan krisdrabbade Grekland som medlem. 43 procent tyckte det motsatta.

Den nya regeringen i Grekland vann på kvällen som väntat en förtroendeomröstning i parlamentet, efter tre dagars intensiv debatt om främst den ekonomiska politiken.

På måndagen väntar ännu ett finansministermöte inom eurozonen. En av huvudfrågorna då blir att reda ut vem som ska leda gruppen sedan Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker aviserat att han inte längre vill.

– Vi kommer att hitta en bra lösning när herr Juncker har avslutat sitt mandat, en fransk-tysk lösning, lovade Pierre Moscovici på söndagen.

Enligt Moscovici är det samtidigt klart att måndagsmötet följs av ytterligare ett finansministermöte den 20 juli.