Warren Buffett, vd och ordförande för Berkshire Hathaway.

Aktier Affärsmannen Warren Buffett – som går under smeknamnet "Oraklet från Omaha" – anses vara en av de främsta investerarna i världen och många följer hans aktiedrag med stort intresse. Nu utfärdar däremot Morningstar en högst ovanlig varning för några aktier i Buffetts portfölj.

Warren Buffetts karriär började på 1950-talet som placeringsrådgivare innan han gick vidare och startade sin egna förvaltningsfirma. Den utvecklades med tiden till investeringsbolaget och börsgiganten Berkshire Hathaway där han är vd och ordförande. Hans näsa för investeringar har gjort honom till en av världens rikaste personer.

Framgångarna har gjort att Buffetts ofta beskrivs som en investeringsguru, många har anammat hans långsiktiga strategi och följer med stort intresse varje drag som Berkshire Hathaway gör på aktiemarknaden. 

Men nu utfärdar analysföretaget Morningstar en högst ovanlig varning för några aktier i investeringsbolagets portfölj. Det handlar om konsumentvarujätten Procter & Gamble samt försäkringsbolagen Aon och Marsh & McLennan.

”Nu är det här inte några dåliga företag. Tvärtom faktiskt”, inleder Susan Dziubinski på Morningstar analysen.

”Vi tror dock inte att dessa bolag handlas till en attraktiv säkerhetsmarginal, som är en nyckelfaktor i Buffetts investeringsstrategi”, fortsätter hon.

Slutsatsen bygger på att aktierna handlas över den nivå som Morningstar uppskattar vara deras ”rimliga värde”, vilket kan liknas vid en riktkurs. 

Analysföretaget bedömer att det rimliga värdet på Procter & Gamble uppgår till 126 dollar per aktie. På tisdagen stängde aktien vid kursen 137,56 dollar. Baserat på Morningstars riktkurs finns därför en nedsida drygt 8 procent i aktien. 

När det gäller Aon har analysföretaget satt riktkursen 261 dollar på aktien. Det motsvarar ett fall på över 14 procent jämfört med tisdagens stängningkurs på 304,05 dollar. 

Marsh & McLennan-aktien stängde under gårdagen vid kursen 164,14 dollar, nära 18 procent högre än Morningstars riktkurs som uppgår till 137 dollar.