Placera Statsobligationer på tillväxtmarknader är mer riskfyllda än dito på utvecklade marknader, men det är diskutabelt om kompensationen investerare får för den högre risken är tillräcklig.

Det framhåller Morningstar i en analys, där det konstateras att tillväxtmarknadsstatsobligationer i hög utsträckning har korrelerat med amerikansk high yield under det senaste decenniet, trots att majoriteten av de förra är av investment grade-kvalitet.

”Båda marknaderna är mycket känsliga för makroekonomiska förhållanden, och särskilt på senare år har deras öden varit tätt knutna till globala energimarknader. Det här var tydligt tidigare i år när oljepriserna rasade då efterfrågan torkade upp”, skriver Morningstar.

Högre standardavvikelse men lägre avkastning för tillväxtmarknadsstatsobligationer jämfört med amerikansk high yield (företagsobligationer med låg kreditkvalitet) de senaste tio åren. (Källa: Morningstar)

Både tillväxtmarknadsstatsobligationer (gul) och amerikansk high yield (grå) föll kraftigt i mars och har sedan återhämtat sig relativt likartat. (Källa: Morningstar)

Vidare konstateras att statsobligationer på tillväxtmarknader är förenade med högre osäkerhet gällande återbetalningsförmåga än på utvecklade marknader. Detta då tillväxtmarknadsekonomier inte sällan är tungt beroende av en viss bransch, kan vara politiskt instabila eller ha en undermålig politik på det finansiella och penningpolitiska området, och i vissa fall med en historik av betalningsinställelser på sina obligationer. Mellan år 1999 och juni 2020 har det skett ”minst 20” betalningsinställelser hos tillväxtmarknadsregeringar, enligt Morningstar.

Marknaden för tillväxtmarknadsstatsobligationer har vuxit kraftigt: år 2000 var det totala värdet 167 miljarder dollar i hårdvaluta, en summa som i juli 2020 har ökat till 919 miljarder. Antal länder som ingår i indexet ICE Bank of America U.S. Emerging Markets External Sovereign Index har samtidigt ökat från 37 till 83, och kreditkvaliteten har också stigit markant. År 2000 hade mindre än 10 procent av länderna i indexet investment grade-rating, medan det nu uppgår till drygt 60 procent.

Vill man exponera sig för tillväxtmarknadsstatsobligationer är hårdvaluta (obligationer denominerade i dollar eller euro) att föredra framför lokala valutor, menar Morningstar, eftersom man i det senare fallet utöver kreditrisk även tar en valutarisk som historiskt sett visat sig ge högre volatilitet. Investerare bör inte förvänta sig att bli belönade för den högre volatiliteten (standardavvikelse om 12,1 procent för obligationer i lokala valutor jämfört med 10,4 procent för hårdvaluta de senaste tio åren), framgår det.

Morningstar lyfter fram två fonder inom tillväxtmarknadsstatsobligationer i hårdvaluta som intressanta för investerare som letar efter denna exponering: Ishares JPMorgan USD Emerging Markets Bond ETF EMB, som har det näst högsta analytikerbetyget silver, samt TCW Emerging Markets Income TGEIX, vars institutionella andelsklass har betyget guld.

Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Rekordtidigt utskick av deklarationernaSvårt få ”jobba hemma-avdrag”
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens många färska köprekar
Analys
Essity höjs till köp trots sänkt riktkurs
Budstriden
En tredjedel av Entras ägare motsätter sig buden på bolaget
Boränta
Chefekonomen: Boräntorna har bottnat
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från BiliaFöreslår utdelning på 6 kr
Börsen
Öppning lätt uppåt
Pandemin
SEB: Svensk ekonomi starkare än befarat under fjärde kvartalet
Aktie
EQT köpte Exeter Property Group för 1,9 miljarder dollar
Foto: Johanna Norin/TT
Aktie
Industrivärden ökar i Sandvik
Foto: Jana Eriksson
Rapport
Byggmax bättre på alla punkterStanna hemma-effekten lyfte resultatet
USA
USA: Yellen bekräftad som ny finansminister
Asien
Breda nedgångar i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Återhämtning efter volatil handel
Budstriden
Selin vill stoppa SBB:s och Castellums bud på Entra
Krönika
Hernhag: Värt att leta lågriskaktier även 2021
Rapportsäsongen
"Rapporterna visar att det inte blir lika illa som befarat"
Sektor
Sektorn som ökat 35 procent i januariAllt fler tror på full federal legalisering
Fonder
"Hedgefondernas vinstnivå har inte skådats på ett decennium"Här är fjolårets bästa hedgefonder
Analys
SEB: Återhämtningen på hotellmarknaden kommer ta tidSänker Scandic och Pandox till sälj
Analyser
Här är måndagens många köprekar
Foto: Shutterstock
Bostad
Bostadsanalytiker: Villarusningen dämpas
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
SEB köpstämplar Ratos
Foto: Henrik Ljungqvist, Adstream AB
Notering
Nimbus stävar mot börsenNoteras på First North i februari
Köptips
Di: En köpvärd aktie på övertänd börs