Fonder Data- och analysföretaget Morningstar lanserar ett nytt framåtblickande fondbetyg i Sverige: Morningstar Quantitative Rating (MQR). Det skriver Jonas Lindmark, analyschef och redaktör för Morningstar i Sverige.

De som i första hand får höga betyg är stora förvaltare med låga avgifter, såsom AMF och SPP, men ännu högre betyg går till Agenta och Spiltan, framkommer det.

”Poängen med Morningstar Quantitative Rating (MQR) är att fler fonder kan få framåtblickande fondbetyg genom att datorer med AI hittar mönster i de tusentals granskningar av fonder som Morningstars fondanalytiker gör. Över 180 underliggande datapunkter analyseras sedan för varje fond och datorn förutspår vilket betyg en mänsklig analys skulle ge”, förklarar Jonas Lindmark.

När det kommer till de svenskregistrerade fonderna har två tredjedelar fått det nya betyget. Undantagen är främst vissa kategorier, dels korta räntefonder och generationsfonder, dels fonder där Morningstar saknar tillräckligt med data.

Storbankernas fonder har i de flesta fall bara betyget ”Neutral”, bortsett från Handelsbanken som lanserat en mängd nya andelsklasser som bara är öppna för stora insättningar och därför har mycket lägre avgifter, vilket ofta räcker för de högsta betygen ”Gold” och ”Silver”.

”Fast de dyraste andelsklasserna som Handelsbankern brukar säljas till privatpersoner har ofta lägre betyg, så det gäller att försöka få så låg avgift som möjligt”, skriver analyschefen.

Bara 5 procent av PPM-fonder får högsta betyget ”Gold”, något som Jonas Lindmark menar beror på att fondföretagen ofta erbjuder andelsklasser med höga avgifter där.

”Men notera att metodiken för MQR inte tar hänsyn till rabattsystemet hos Pensionsmyndigheten, som innebär att premiepensionen normalt förvaltas med mycket lägre avgifter netto. Så titta hellre på MQR för en andelklass i samma fond med låg avgift”, förklarar han.

Nästan en sjättedel av både svenska fonder och PPM-fonder får det lägsta betyget ”Negative”, ett betyg som ges till fonder med höga avgifter som förvaltas av fondföretag som data antyder har problem, till exempel för att en hög andel av fonderna nyligen fått ny ansvarig förvaltare.

”Både bland storbankerna och mindre fondbolag finns gott om exempel på fonder med kunder som skulle kunna hitta alternativ i samma kategori med bättre framtidsutsikter”, skriver analyschefen.

Fondbetyget MQR lanserades till en början i USA under 2017 och sedan i Europa i mars 2018. Fonder som fått betyget ”Gold” har därefter i snitt gett ungefär 1 procent högre avkastning per år än genomsnittet i samma kategori. De med betyget ”Negative” har framtida resultat som avviker ungefär lika mycket nedåt, framkommer det.

Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Börsen
Stängning nära nollstrecket
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader
Räntan
Riksbanken lämnar räntan oförändradMen stödköpen utökas
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Bud
Castellum lägger bud på Entra
Insiders
Här är de senaste insiderköpen
Bostad
SBAB: Underskott på nya villorSärskilt i Stockholm
Rapport
Elektas vinst högre än väntat
Aktie
Serneke bekräftar samtal om KarlatornetHandelsstoppades på onsdagseftermiddagen
Bolåneräntan
Nordea: Boräntorna på samma nivå till slutet av 2022
Bolån
FI: Amorteringspausen ser inte ut att behöva förlängas
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens analyser
Aktier
Plötsligt ras i "vaccinvinnarna" efter senaste tidens rallySAS, Scandic och Moment Group vände tvärt nedåt
Inflationen
Danske: Reell risk för deflation i Sverige"Har Riksbanken gett upp sitt eget inflationsmål?"
Sektor
Bankanalytiker: Finns inget som motiverar innehållen utdelning"Bankerna klarar stresstesterna mer än väl"