Fonder Data- och analysföretaget Morningstar lanserar ett nytt framåtblickande fondbetyg i Sverige: Morningstar Quantitative Rating (MQR). Det skriver Jonas Lindmark, analyschef och redaktör för Morningstar i Sverige.

De som i första hand får höga betyg är stora förvaltare med låga avgifter, såsom AMF och SPP, men ännu högre betyg går till Agenta och Spiltan, framkommer det.

”Poängen med Morningstar Quantitative Rating (MQR) är att fler fonder kan få framåtblickande fondbetyg genom att datorer med AI hittar mönster i de tusentals granskningar av fonder som Morningstars fondanalytiker gör. Över 180 underliggande datapunkter analyseras sedan för varje fond och datorn förutspår vilket betyg en mänsklig analys skulle ge”, förklarar Jonas Lindmark.

När det kommer till de svenskregistrerade fonderna har två tredjedelar fått det nya betyget. Undantagen är främst vissa kategorier, dels korta räntefonder och generationsfonder, dels fonder där Morningstar saknar tillräckligt med data.

Storbankernas fonder har i de flesta fall bara betyget ”Neutral”, bortsett från Handelsbanken som lanserat en mängd nya andelsklasser som bara är öppna för stora insättningar och därför har mycket lägre avgifter, vilket ofta räcker för de högsta betygen ”Gold” och ”Silver”.

”Fast de dyraste andelsklasserna som Handelsbankern brukar säljas till privatpersoner har ofta lägre betyg, så det gäller att försöka få så låg avgift som möjligt”, skriver analyschefen.

Bara 5 procent av PPM-fonder får högsta betyget ”Gold”, något som Jonas Lindmark menar beror på att fondföretagen ofta erbjuder andelsklasser med höga avgifter där.

”Men notera att metodiken för MQR inte tar hänsyn till rabattsystemet hos Pensionsmyndigheten, som innebär att premiepensionen normalt förvaltas med mycket lägre avgifter netto. Så titta hellre på MQR för en andelklass i samma fond med låg avgift”, förklarar han.

Nästan en sjättedel av både svenska fonder och PPM-fonder får det lägsta betyget ”Negative”, ett betyg som ges till fonder med höga avgifter som förvaltas av fondföretag som data antyder har problem, till exempel för att en hög andel av fonderna nyligen fått ny ansvarig förvaltare.

”Både bland storbankerna och mindre fondbolag finns gott om exempel på fonder med kunder som skulle kunna hitta alternativ i samma kategori med bättre framtidsutsikter”, skriver analyschefen.

Fondbetyget MQR lanserades till en början i USA under 2017 och sedan i Europa i mars 2018. Fonder som fått betyget ”Gold” har därefter i snitt gett ungefär 1 procent högre avkastning per år än genomsnittet i samma kategori. De med betyget ”Negative” har framtida resultat som avviker ungefär lika mycket nedåt, framkommer det.

Placera
Tekniske gurun: Klassisk set up för en historisk topp"Håll ögonen på byggsektorn"
Kryptovaluta
Kryptovaluta-förbud på väg i Indien
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Uppåt i inledningen
Aktier
Här är Swedbanks nya sektorfavoriterEtt fastighetsbolag och en teleoperatör
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Bostad
Rekordmånga borätter såldes i Stockholm förra veckanTidigare oron "skingrad"
Börsen
Fortsatt uppåt på börsen
Fastighetstaxeringen
Kraftigt höjda taxeringsvärdenSnittökning på 17 procent
Valuta
Landeborn: Få bolag gynnas av kronrallyt
15/9
Trading Direkt: Om H&M efter omvända vinstvarningen
Aktie
H&M: Vi är igenom det värsta nu
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Fonder
Fondbolagen ska ge bättre riskinformation om räntefonderÄven kredit- och likviditetsrisk ska redovisas
Aktie
Omvänd vinstvarning från H&MFörsäljningen sjönk dock 16 procent
Placera
Indiens ekonomi plågas av pandemin"Men även i denna miljö finns köpvärda bolag"
Bolag
Klarna tog in 5,7 miljarder kronorÄr nu världens fjärde största fintechbolag
Asien
Starka handelssiffror lyfter Kinas börser
Aktie
Poolias styrelse: Acceptera inte Danirs bud
Krönika
Hernhag: Knep för att utveckla din aktiementalitet
Placera
Ålandsbanken minskar aktieexponeringenÖkar kassan för eventuella köplägen senare i höst
Aktier
Börsens mest blankade aktier
Notering
AFV: Avråder från att teckna Readly efter avhoppen
Foto: istock
Analys
Banker: Sannolik vinstökning för Humana efter regeringsförslag
Analys
ABG: Överflöd av förvärvsobjekt för Stillfront
Notering
Jättar säger upp avtal med ReadlyAller och Bonnier News säger upp avtal