Ett cykelbud från Just Eat Takeaway tar sig fram på Londons gator.

Aktier Morningstars analytiker har tagit fram en portfölj med vad man anser vara de tio bästa aktierna på Europas börser framåt. I värstingen ser analysbolaget en uppsida på över 400 procent.

Stigande inflation och räntor har orsakat hög volatilitet på världens börser det senaste året. Osäkerheten på marknaden väntas bestå, bland annat kopplat till den ekonomiska tillväxten efter centralbankernas kraftiga räntehöjningar.

Bakom den summeringen av marknadsläget står Morningstars analytiker Valerio Baselli. Med utgångspunkt i de oroliga marknaderna har Baselli och hans kollegor tagit fram en lista med de tio bästa aktierna på den europeiska marknaden framåt. 

Gemensamt för bolagen är deras starka position på respektive marknad, låga värderingar kassaflöden och effektiva kapitalallokering, skriver Valerio Baselli i analysen. 

Gemensamt för bolagen är deras starka position på respektive marknad, höga kvalitetsfaktor, goda kapitalallokering och låga värdering, skriver Valerio Baselli i analysen.

Det mest undervärderade bolaget i portföljen, baserat på Morningstars uppskattning av det rimliga värdet på aktien, som kan liknas vid en riktkurs, är nederländska matleveransjätten Just Eat Takeaway.

Ett värde på 1 innebär att aktien handlas i nivå med analysbolagets riktkurs. När kommer till Just Eat uppgår motsvarande kvot till 0,21

Morningstar rikturs på 81 euro för aktien innebär en uppsida på drygt 420 procent från dagens kursnivåer. 

Tabell: Morningstars lista över de tio bästa aktierna på den europeiska aktiemarknaden just nu. Rimligt värde avser Morningstars riktkurs. Fem stjärnor motsvarar högsta betyg. Källa: Morningstar

Bolag Morningstars stjärnbetyg Aktiekurs/rimligt värde Land
Just Eat Takeaway.com 5 0,21 Nederländerna
Universal Music Group 4 0,61 Nederländerna
Anheuser-Busch InBev 5 0,66 Belgien
Admiral Group 5 0,68 Storbritannien
Roche Holding 5 0,69 Schweiz
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria 5 0,70 Spanien
Koninklijke DSM 5 0,76 Nederländerna
Euronext 4 0,76 Frankrike
Adyen 4 0,78 Nederländerna
KONE Oyj 4 0,90 Finland